Galapagos (2013)

Galapagos 3D (Originalni naziv)

dokumentarni

Dobro došli na Galapagos – otočje koje je promijenilo svijet

 
Režija: Martin Williams
Scenarij: David Attenborough
Uloge: David Attenborough

Filmografija

Prostranstva Tihog oceana kriju raj kakvog nema nigdje na svijetu. Među ovim čarobnim vulkanskim otocima život se odvijao u izolaciji od ostatka svijeta, što je potaknulo nastanak čudesnih i nevjerojatnih biljnih i životinjskih vrsta. Ova dokumentarna serija inovativnog vizualnog stila, u kombinaciji s uzbudljivim novim snimateljskim tehnikama, proučava nevjerojatnu raznolikost biljnog i životinjskog svijeta te sva lica ovog otočja.

Dvjesto godina nakon Darwinova dolaska na Galapagos njegovim je stopama krenuo i Sir David Attenborough u posjet ovom divljem i zagonetnom otočju. Darwin je formulirao svoju revolucionarnu teoriju evolucije nadahnut upravo ovom florom i faunom. Znanstvenici dan-danas dolaze do revolucionarnih otkrića proučavajući evolucijsku povijest na otočju Galapagosu. Sir David Attenborough svojim jedinstvenim pristupom zauvijek će promijeniti naše viđenje Galapagosa, otočja koje je nadahnulo Darwinovu teoriju evolucije te je živući laboratorij, geološka pokretna traka na kojoj su nastale i izumrle brojne biljne i životinjske vrste.

Dok se zapadno otočje izdizalo iz mora i pružalo priliku za razvoj živim bićima, istočna otočja su tonula natrag u valove garantirajući drugima smrt. Između njih se nalaze središnji otoci s plodnim zemljištem i bujnom vegetacijom koja omogućava život velikom broju organizama. Ne postoji drugo mjesto na zemlji gdje su paralelni procesi nastanka i izumiranja vrsta tako ekstremni.

Zbog potpune izoliranosti u Tihom Oceanu, na ovim otocima ništa zapravo nije onako kao što na prvi pogled izgleda. Iguane plivaju u moru stvarajući svoja gnijezda u aktivnim kraterima vulkana, dok pingvini, kitovi i tuljani tumaraju među raznobojnim tropskim koraljima, a kornjače od 200 kilograma šeću na poljima lave. Sve se ovo odvija pred vašim očima samo na kanalu Viasat Nature!

JESTE LI ZNALI?

- Otočje arhipelaga Galapagos nalazi se na granici četiri velike morske struje. To je jedan od glavnih uzroka što na otočju živi tako neobična kombinacija biljnih i životinjskih vrsta.
- Vodene iguane koje plivaju u moru i žive na Galapagosu služile su kao inspiracija za čudovište Godzillu - one mogu zaroniti do dubine od 20 metara.
- Danas na Galapagosu živi oko 20.000 ljudi.
- UNESCO je 1978. godine uvrstio Galapagos u svoju Listu svjetske baštine, a Morski rezervat Galapagos dobio je isti status 1998. godine.

Komentari (0)

Foto