Perry Mason (1957)

Perry Mason (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Poznata serija o vrhunskom odvjetniku koji radi na mnogobrojnim teškim slučajevima

 
Režija: William Russell
Scenarij: Russell S. Hughes
Uloge: Raymond Burr, Whitney Blake, Barbara Hale, William Hopper, William Talman...

Filmografija

Serija se emitirala od rujna 1957. do svibnja 1966., a u jednom je razdoblju bila najuspješnija televizijska serija te najdugovječnija odvjetnička serija. Od četrdesetak filmova, emitiranih od 1985. do 1995., ulogu Perryja Masona Raymond Burr tumačio je u njih 26.

Dugovječna serija "Perry Mason", iz koje je nastao serijal od gotovo 40 televizijskih filmova, temelji se na brojnim novelama Erlea Stanleyja Gardnera o briljantnom odvjetniku, branitelju koji sa svojim suradnicima rješava brojne zločine uz pomoć iznenađujućih svjedoka obrane te oštrim ispitivanjem suparničkih svjedoka. Serija je snimana gotovo isključivo oko Los Angelesa, a Raymonda Burra u naslovnoj ulozi odobrio je Gardner osobno. Slučajevi se obično dobivaju presudnim priznanjima svjedoka koje Perry Mason iznuđuje kirurški preciznim ispitivanjem ili ključnim dokazima koje u sudnicu u posljednji trenutak donosi privatni istražitelj Paul Drake. Della Street, vjerna osobna tajnica, uvijek je u sudnici uz bok Perryju, dok nesretni Hamilton Burger, okružni tužilac Los Angelesa, kao da nikako ne može pobijediti.

Uz Raymonda Burra u naslovnoj ulozi, Williama Hoppera kao istražitelja Paula Drakea i Williama Tallmana kao okružnog tužioca Burgera, Barbara Hale u seriji glumi Perryjevu pouzdanu osobnu tajnicu Dellu Street, a Ray Collins policijskog poručnika Arthura Tragga. Među glumcima koji se pojavljuju kao suci su John Gallaudet, S. John Launer, Bill Zuckert, Morris Ankrum i Kenneth MacDonald, a Connie Cezon povremeno se pojavljuje u ulozi Gertrude "Gertie" Lade, Perryjeve tajnice za prijem klijenata.

Tematska glazba Freda Steinera, "Park Avenue Beat", jedna je od najprepoznatljivijih televizijskih glazbenih tema, a samo jedna epizoda serije nije snimljena crnobijelom tehnikom. Zanimljivo je spomenuti da je Perry Mason izgubio samo tri slučaja od njih gotovo 300, što je reputacija na kojoj bi mu pozavidio svaki odvjetnik. 


Komentari (1)

Foto