15 minuta (2001)

15 minutes (Originalni naziv)

akcija drama kriminalistički

Kriminal, tragedija i kaos donose gledanost, novac i moć

 
Režija: John Herzfeld
Scenarij: John Herzfeld
Uloge: Robert De Niro, Edward Burns, Kelsey Grammer, Avery Brooks, ...

Filmografija

Koliko će daleko najočajniji pripadnici društva otići u potrazi za svojih "15 minuta" slave? Nelogičnost i apsurdnost svijeta medija nema previsoke cijene kada je u pitanju gledanost...

Kada istočnoevropski kriminalci Oleg (Oleg Taktarov) i Emil (Karel Roden) dođu u New York kako bi preuzeli svoj dio obavljene pljačke, Oleg ukrade videokameru i počinje snimati sve njihove aktivnosti, kako one legalne tako i ilegalne. Kada shvate kako američki medijski cirkus čak i nemilosrdne kriminalce može prikazati kao žrtve, Oleg i Emil počinju pratiti istražitelje Eddieja Flemminga (Robert De Niro) i Jordyja Warsawa (Edward Burns), koje snime baš za vrijeme agresivnog ispitivanja svojega bivšeg partnera u zločinu. Snimke se dočepa beskompromisni novinar Robert Hawkins (Kelsey Grammer), koji će Olega i Emila preko noći pretvoriti u medijske zvijezde.

Iako po najtočnijoj žanrovskoj odrednici kriminalistički film potjere, "15 minuta" prije svega je svojevrsna parodija s elementima lažnog dokumentarca, koja za svoj zadatak ima ukazati na sve nelogičnosti i apsurde svijeta medija u kojem nema previsoke cijene kada je riječ o proizvodnji trenutnih zvijezda i donošenje kontroverznih vijesti. Redatelj John Herzfeld snimao je po vlastitom scenariju stoga ne čudi kako se kroz nekoliko zapetljanih slojeva priče provlači lako i pregledno, a odličan film svojim su ulogama obogatili neprijeporna legenda Robert De Niro i jedan od najsimpatičnijih glumaca mlađe generacije Edward Burns. Uz njih, u filmu briljira i slavni "Frasier" Kelsey Grammer.

Komentari (4)

Foto