Reservoir dogs (1992)

RESERVOIR DOGS (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Iskusni kriminalac Joe Cabot okuplja skupinu lopova kako bi izveli pljačku dijamanata

 
Režija: Quentin Tarantino
Scenarij: Roger Avary, Quentin Tarantino
Uloge: Harvey Keitel, Tim Roth, Michael Madsen, Christopher Penn, Steve Buscemi, ...

Filmografija

"Reservoir Dogs" prvi je film sada vrlo cijenjenog redatelja Quentina Tarantina. Kritika je Tarantinovu prvijencu zamjerila nedostatak priče i nedovoljno isprofilirane karaktere, ali mu nije mogla osporiti vidljivu energiju i talent. Veliku pomoć Tarantino je imao od Harveyja Keitela koji je, pristavši glumiti u filmu nepoznatog redatelja, za sobom povukao i ostatak izvrsne glumačke ekipe.

Joe Cabot iskusni je kriminalac koji okuplja skupinu lopova kako bi izveli veliku pljačku dijamanata. Važan dio njegova plana jest da se pljačkaši međusobno ne poznaju, ne znaju ni imena, a sve u svrhu da - ako nekoga od njih uhvati policija - ne može odati ostale. Imena im daje po bojama: Mr. White, Mr. Orange itd... Nakon što u flashbackovima vidimo akciju pljačke, radnja se smješta u skladište u kojem se Mr. Blonde/Vic okrutno iživljava na čovjeku za kojega misli da je policajac. Počinje igra živaca s mnogo krvi i nasilja, sve do završnog obračuna i zadovoljenja pravde...

Ujedno što je glumio i glavnu ulogu, Keitel je koproducirao film, a jedan od izvršnih producenata bio je Monte Hellman. Svakako treba istaknuti izvanredan nastup legendarnog žestokog momka Lawrencea Tierneyja koji je zbog temperamentnog karaktera, kako na filmu tako i u privatnom životu, bio čest gost zatvora. Film je premijerno prikazan na Sundance festivalu 1992.


Komentari (10)

Foto