četvrtak, 03.07.2025 17:38

Dalmatinska marenda (2024)

Dalmatinska marenda (Originalni naziv)

dokumentarni

Serija se ne bavi samo marendom kao obrokom, već i konceptom dalmatinskog načina života

sez.1 ep.5Junaštvo, tradicija i gostoprimstvo susreću se u Sinju, gradu u kojem se junaštvo odražava čak i u kuhinji. Edo Crljen, ugostitelj i vlasnik OPG-a, servirao nam je tripice, jelo za koje kaže da ga "ili voliš, ili ne voliš", a ugostiteljica Ankica Vlastelica, pripremila je jelo koje ne smijete propustiti ako dolazite u Sinj. Riječ je, dakako, o arambašima.
 
Režija: Una Radić, Tamara Babun Zovko
Scenarij: Una Radić, Tamara Babun Zovko
Uloge: Lada Bonacci

Filmografija

Serija otkriva običaj marende povezujući ga s kulturnim, društvenim i gastronomskim aspektima života u Dalmaciji.

Voditeljica Lada Bonacci kroz osam nas epizoda vodi u različita mjesta: Split, Jesenice, Brač (Supetar), Hvar (Stari Grad), Kaštela, Sinj, Makarsku i Imotsku krajinu, gdje u razgovoru s dugogodišnjim ugostiteljima i kuharima otkriva tradicionalna "marendaška" jela, poput tripica, tingula, gregade, bakalara, pašticade, koja su nekoć prehranjivala dalmatinske obitelji. Serija se ne bavi samo marendom kao obrokom, već i konceptom dalmatinskog načina života, trenutka opuštanja kada se, između 10 i 13 sati, predahne od posla, uživa u jednostavnom, ali hranjivom obroku.

Komentari (0)

Foto