Orašar i kralj miševa (2004)

THE NUTCRACKER AND THE MOUSEKING (Originalni naziv)

animirani avantura

Bajka o princu kojega oholost pretvori u drvenog lutka te postane metom zlog kralja miševa

 
Režija: Tatjana Ilyina, Michael Johnson
Scenarij: Andy Hurst, Victor Perelman, Ross Helford, ...
Uloge: Wolfgang Völz, Rufus Beck, Hannes Jaenicke, Volker Brandt, Leslie Nielsen...

Filmografija

Badnjak prije stotinu godina u Sankt Peterburgu. I dok se cijela zemlja priprema za doček najradosnijeg blagdana u godini, brat i sestra Nicholas (glas: T. Richie) i Clara (glas: T. Richie) odlutaju od roditelja privučeni magičnim igračkama u obližnjem dućanu čiji je vlasnik zagonetni Drosselmeier (glas: E. Idle). Nakon što gotovo razbiju lutku princa, Drosselmeier im odluči ispričati priču o mladom razmaženom princu (glas: W. Singerman) kojega je prije nekoliko godina stigla nemila sudbina...

Zbijajući neslane šale s dvorjanima, princa odluči poučiti vlastiti ujak poklonivši mu za Božić čudesni orah koji ispunjava želje. No, princ poželi da se svi pretvore u igračke što se i obistini te na dvoru živi ostanu samo miševi. Želeći pomoći princu pretvorenom u igračku, Clara se suprotstavi kralju miševa (glas: L. Nielsen) i njegovim slugama Squeaku (glas: R. Hays) i Bubbleu (glas: F. Willard) koji kuju vlastite planove...

Godine 2005. zagrebački Svjetski festival animiranog filma, popularni Animafest, prvi je put dobio natjecateljski program dugometražnih filmova. U konkurenciji za nagrade nije bilo hrvatskog predstavnika, ali je jedan od filmova nastao u koprodukciji kuća iz nekoliko zemalja, među ostalim i iz Hrvatske. Riječ je o dugometražnoj animiranoj bajci The Nutcracker and the Mouseking koju su 2004. realizirali filmaši iz Njemačke, SAD-a, Rusije i Velike Britanije, dok su domaći animatori sudjelovali kroz zagrebačke tvrtke I.F.A. i Infine (layout su potpisali Milan Blažeković, Zvonimir Delač i Elizabeta Abramović, a računalnu grafiku Goce Vaskov). Spoj klasične i 3-D animacije, film je nova ekranizacija najpoznatije bajke njemačkog pripovjedača i skladatelja Ernsta Theodora Wilhelma Hoffmanna (1776-1822) o razmaženom princu kojega vlastita oholost pretvori u drvenog lutka koji postane metom zlog kralja miševa.

Omiljena bajka niza naraštaja zaživjela je u dopadljivoj animiranoj prilagodbi koju su zajednički režirali Tatjana Ilyina (Cat & Co.) i Michael Johnson (serija Alicia!). Film pritom pokušava evocirati tradiciju ruske tj. sovjetske animacije, a ne bježi ni od referenci na diznijevske likove, osobito one životinjske. Priča je protkana poukom o nezamjenjivosti prijateljstva i skromnosti te se u prvom redu obraća mlađoj publici.

Film je na većinu svjetskih tržišta, uključujući i hrvatsko, stigao sinkroniziran na engleski jezik pri čemu su glasove glavnim likovima posudili američka komičarska zvijezda Leslie Nielsen (Goli pištolj, serija Policijski odred), zatim njegov kolega iz hita Ima li pilota u avionu?. Robert Hays koji često posuđuje glas crtanim likovima (serija Iron Man), nesuđeni dobitnik Emmyja Fred Willard (A Mighty Wind, serija Svi vole Raymonda) te montypythonovac Eric Idle (Casper, Shrek Treći). Pjesmu iz filma "One True Heart" zajedno su otpjevali Sophie B. Hawkins i John Sutherland. Film je posvećen Rebekki Merz koja je kao petnaestogodišnjakinja oboljela od leukemije i preminula 2003. Leslie Nielsen, Robert Hays, Fred Willard, Eric Idle, Wesley Singerman, Lisa Sargent, Tanner Richie.


Komentari (0)

Foto