Batler (2013)

The Butler (Originalni naziv)

drama biografski

Priča o afroamerikancu koji je u Bijeloj kući radio kao batler od 1952. do 1986. godine

 
Režija: Lee Daniels
Scenarij: Danny Strong, Wil Haygood
Uloge: Forest Whitaker, Oprah Winfrey, John Cusack, David Banner, Mariah Carey, ...

Filmografija

Biografska drama "The Butler" redatelja Leeja Danielsa, nominiranog za Oscara za film Precious 2010., inspirirana je člankom Wila Haygooda, koji je objavljen u Washington Postu, a donosi priču o afroamerikancu Eugeneu Allenu koji je u Bijeloj kući radio kao batler od 1952. do 1986. godine, služivši osmorici predsjednika.

Forest Whitaker utjelovio je batlera, u filmu nazvanog Cecil Gaines, u priči o njegovom životu kroz razdoblje od više od trideset godina služenja u Bijeloj kući. Sa svoje pozicije, batler je bio u prilici svjedočiti dramatičnim promjenama koje su potresale američko društvo - od pokreta za građanska prava do rata u Vijetnamu, a film nam pokazuje i koliko su sva ta saznanja utjecala na njegov privatni život.

U ulozi Whitakerove supruge nalazi se Oprah Winfrey, koja je zadnju filmsku ulogu ostvarila u filmu Beloved 1998. godine. Uz nju, tu je i niz glumačkih velikana koji će se naći u ulogama poznatih povijesnih ličnosti. Alan Rickman i Jane Fonda glume Ronalda i Nancy Reagan, John Cusack je u ulozi Richarda Nixona, Robin Williams pojavljuje se kao Dwight D. Eisenhower, James Marsden i Minka Kelly su bračni par John i Jackie Kennedy, Liev Schreiber kao Lyndon B. Johnson, a Nelsan Ellis kao Martin Luther King. Uz njih tu su još i Cuba Gooding Jr., Vanessa Redgrave, Terence Howard i Lenny Kravitz.

Komentari (5)

Foto