Putovanje u Mu - Hugo Pratt (2005)

Putovanje u Mu - Hugo Pratt (Originalni naziv)

dokumentarni

"Putovanje u Mu" govori o životu i radu Huga Pratta, pisca i autora stripova

 
Režija: Nana Šojlev
Scenarij:
Uloge:

Filmografija

Hugo Pratt je svojim djelom nadrastao uvriježene predrasude o stripu kao manje vrijednoj umjetničkoj vrsti. Jedan od najvećih majstora stripa 20. stoljeća, u svijetu je najpoznatiji po serijalu o romantičnom junaku Cortu Malteseu - mornaru i pustolovu, čiji je karizmatični lik stekao brojne poklonike širom svijeta.

Isprepletanje mašte i stvarnosti, mitovi, legende i bajke, težnja da se imaginacija i fantazija suprotstave racionalnom svijetu jednoznačne stvarnosti odlike su Prattovih stripova. Za neobične priče koje je stvarao, nadahnula su ga i mnogobrojna putovanja na koja je tijekom života odlazio, iznimni ljudi s kojima se družio i pustolovna literatura koju je obožavao.

Neposredni povod za emisiju bila je retrospektivna izložba Huga Pratta u talijanskom gradu Sieni 2005. godine, nazvana "Imaginarna plovidba". Riječ je o prvoj retrospektivi nakon njegove smrti, prije punih deset godina. Budući da je ideja putovanja neobično važna za razumijevanje njegova lika i djela, izložba nije predstavila radove kronološkim redom, već ih je povezala s realnim i imaginarnim prostorima u kojima je Pratt živio i u koje je smještao svoje izmišljene priče. Osim stripova, crteža i skica, ova je izložba predstavila velik broj Prattovih akvarela, koji su do sada smatrani usputnim "dodatkom" njegovoj temeljnoj preokupaciji - stripu.
Slijedeći Prattov životni put, od djetinjstva provedenog u Veneciji, života u Etiopiji, Argentini, Engleskoj, Francuskoj, Švicarskoj... - usporedno s pustolovinama njegovih junaka - emisija "Putovanje u Mu" govori nam da nas kao ljude bitno određuje upravo sposobnost zamišljanja i maštanja.
Legende o izgubljenom kontinentu Mu - poput onih o Atlantidi - stoljećima su žarile maštu našega roda. S vremenom se san o pronalaženju toga kontinenta pretvorio u nostalgičnu težnju za izgubljenim svjetovima, zlatnim gradovima, boljim, ljepšim i pravednijim društvima, nestalim utopijama....
"Mu" je ujedno i naslov posljednjega stripa s Cortom Malteseom, koji je napisao i nacrtao Hugo Pratt - jedan od najvećih majstora imaginacije, s pravom uvršten u popis velikana 20. stoljeća.
U emisiji sudjeluju: Prattova dugogodišnja suradnica i glavna kustosica izložbe u Sieni Patrizia Zanotti, povjesničar umjetnosti Darko Glavan, autor stripa i filmski redatelj Milan Trenc i dr.

Komentari (0)

Foto