Vrijeme ljubavi (1990)

NOBAT E ASHEGHI / TIME OF LOVE (Originalni naziv)

drama romantika

Može li se pobjeći sudbini osnovno je pitanje ove ljubavne drame

 
Režija: Mohsen Makhmalbaf
Scenarij: Mohsen Makhmalbaf
Uloge: Shiva Gerade, Abdullrahman Palay, Menderes Samanjilar, Akin Tunj

Filmografija

Ova drama koja otvoreno progovara o bračnoj nevjeri i emancipiranosti žena ponovno je stekla zabranu prikazivanja u Iranu, pa je film što se tiče redateljeve domovine više godina bio "u bunkeru".

Osluškujući ptice na gradskom groblju, starac (A. Palay) prisustvuje sastanku mlade Gozal (S. Gerade) i njezinog ljubavnika. Iako je udana za mjesnog taksista koji je obožava ipak se upušta u izvanbračnu vezu koja će imati kobne posljedice za sve. Ista situacija, ali ispričana tako da je suprug iz prve priče njezin ljubavnik, a ljubavnik suprug. Rasplet je isti - tragičan, jer starac ponovno dojavljuje suprugu o ženinoj nevjeri. Napokon, treće viđenje iste priče u kojoj suprug iz prve situacije odluči prepustiti voljenu suprugu njezinom ljubavniku organizirajući čak i njihovo vjenčanje. Pritom se otkrije da je starac koji je prisluškivao mladi par odavno zaljubljen u djevojku... 
 

Priča o mladoj udanoj ženi koja počini preljub ispričana je na tri različita načina, ali je temeljni fatalizam uvijek isti, što je zapravo i odgovor na početno pitanje. Ovo je jedan od najintrigantnijih filmova u karijeri Mohsena Makhmalbafa koji zbog univerzalnosti teme lako privlači i gledatelje nenavikle na manje poznate kinematografije, dok je trostruka naracija prava preporuka za sve filmofile. 


Komentari (0)

Foto