Francuska veza 2 (1975)

FRENCH CONNECTION II (Originalni naziv)

akcija triler kriminalistički

Newyorški policijski detektiv dolazi u Marseille kako bi uhvatio vođu narkomanskog lanca

 
Režija: John Frankenheimer
Scenarij: Robert Dillon, Laurie Dillon, Alexander Jacobs, ...
Uloge: Gene Hackman, Bernard Fresson, Fernando Rey, Charles Millot, Pierre Collet...

Filmografija

Newyorški policijski detektiv Doyle (Gene Hackman) dolazi u Marseille kako bi s tamošnjom policijom surađivao u prekidanju internacionalnog krijumčarsko-narkomanskog lanca koji predvodi neuhvatljivi Alain Charnier...

Doyle je jedini čovjek koji Charniera može identificirati jer mu se za dlaku približio u New Yorku. Šef marseilleske policije Henry Barthelemy i Doyle nakon početnih natezanja uspostave suradnju, no onda Charnierovi ljudi otmu Doylea. Četiri godine nakon senzacionalnog uspjeha hiperrealističkog krimića "Francuska veza" Williama Friedkina snimljen je nastavak u kojem junak prvog filma, grubi detektiv Doyle, djeluje u francuskom ambijentu na koji se, usprkos entuzijazmu, ne uspijeva priviknuti.
Doylea ponovno glumi izvrsni G. Hackman (Bonnie i Clayde, Prisluškivanje, Nepomirljivi), kojem je ta uloga u prvom filmu donijela njegovog prvog Oscara, Charniera je iznova odglumio F. Rey, omiljeni glumac Luisa Buñuela (Viridiana, Tristana, Taj mračni predmet želja), no režiju je ovaj put preuzeo John Frankenheimer (Ptičar iz Alcatraza, Mandžurijski kandidat, Sedam dana u svibnju) umekšavši, ali ne i iznevjerivši početni dokumentaristički koncept, te donijevši novu energiju u akcijskim prizorima.
Za razliku od prvog filma, nastavak nije nominiran ni za jednog Oscara, samo je G. Hackman dobio nominaciju za Zlatni globus u kategoriji najboljeg glumca, no to ni najmanje ne umanjuje visoku vrijednosti filma. Naposljetku jedna zanimljivost - korzikanska mafija savjetima i logistikom surađivala je s filmskom ekipom u nekim situacijama.

Komentari (1)

Foto