Tragom velike karavane (1965)

THE HALLELUJAH TRAIL (Originalni naziv)

komedija vestern

Konjički pukovnik pristane štititi karavanu trgovca alkoholom kroz indijanski teritorij

 
Režija: John Sturges
Scenarij: John Gay, William Guck
Uloge: Burt Lancaster, Lee Remick, Jim Hutton, Pamela Tiffin, Donald Pleasence, ...

Filmografija

Od sredine pedesetih do sredine šezdesetih John Sturges bio je jedan od najuspješnijih hollywoodskih redatelja. U tom je razdoblju realizirao niz značajnih filmova (Loš dan u Black Rocku, Obračun kod O. K. korala, Zakon prerije, Starac i more, Sedmorica veličanstvenih, Veliki bijeg), većinom vesterna. Izvrstan poznavatelj tog "najameričkijeg žanra", Sturges je režirao i ovu vestern-komediju, izvanredno zabavan uradak koji će razgaliti srce svakog gledatelja željnog dobrog humora i nostalgičnog prema starim dobrim kaubojskim odnosno indijanskim filmovima.

Godina je 1867. građani Denvera shvaćaju da su iscrpili zalihe viskija i da će lokalni rudari ostati bez tog "dragocjenog" pića. Trgovac Frank Wallingham povede karavanu od 40 kola put Denvera i zatraži od konjičkog pukovnika Thaddeusa Gearharta da ih štiti na prolazu kroz indijanski teritorij. Kad za to saznaju gospođica Massingale i njezina udruga za borbu protiv alkohola, zatraže od pukovnika da odbije zahtjev za vojnom pratnjom...

U glumačkoj ekipi dobro su poznata imena, od legendarnog B. Lancastera (Crveni gusar, Odavde do vječnosti, Trapez, Ptičar iz Alcatraza, Gepard, Dvadeseto stoljeće, Atlantic City) preko erotične L. Remick (Anatomija jednog umorstva, Dani vina i ruža, Pretkazanje) do ekscentričnog D. Pleasencea (Fantastično putovanje, Noć vještica) i oskarovca M. Landaua (Ed Wood, TV serija Svemir 1999). Spomenimo i izvrsnu glazbu Elmera Bernsteina.


Komentari (0)

Foto