Lažljivac (1997)

LIAR / DECEIVER (Originalni naziv)

triler drama kriminalistički

Rješavanje brutalnog ubojstva iznosi na vidjelo ružne činjenice o sumnjivcu i policajcima

 
Režija: Jonas Pate, Josh Pate
Scenarij: Jonas Pate, Josh Pate
Uloge: Chris Penn, Ellen Burstyn, Tim Roth, Renée Zellweger, Michael Rooker, ...

Filmografija

U ulozi osumnjičenika za ubojstvo mlade prostitutke nalazi se genijalni Tim Roth, svemogući tumač raznolikih stanja ljudske psihe...

Brutalno umorstvo prostitutke u Južnoj Karolini podiglo je javnost na noge, a jedini osumnjičenik bogati je genij, James Walter Wayland (Tim Roth). Policijski istražitelji Braxton (Chris Penn) i Kennesaw (Michael Rooker) preuzimaju slučaj i počinju s ispitivanjem misterioznog Waylanda, a policijsku proceduru narušava krhko bogataševo zdravlje i superiorna inteligencija, kojom se on služi kako bi se nemilosrdno poigrao s prijetećim parom isljednika. Korak po korak, otkriva se Waylandovo pravo lice, ali na svjetlo dana izlaze i ružne činjenice o policajcima. Razrješenje slučaja čini se sve daljim..."Lažljivac" je prvenstveno komorna drama, britkih i nezaboravnih dijaloga koji mogu bez srama parirati najboljim replikama čuvenog dramatičara, redatelja i scenarista, Davida Mameta.

Iako radnjom uglavnom smješten u skučenom prostoru, film braće Pate napetiji je od mnogih akcijskih filmova, a gradirano podizanje napetosti dovodi do rijetko viđene eskalacije na kraju filma. Tim Roth ostvario je još jednu nezaboravnu ulogu, do te mjere kvalitetnu, da je teško zamisliti bilo kojeg drugog glumca u ulozi dijaboličnog genija Waylanda. Posebnost "Lažljivca" leži u poštivanju gledateljske inteligencije: svaki korak zapleta brižno je razrađen, nijedan detalj nije prepušten slučaju, niti prisutan samo zbog površne atraktivnosti.

Privlačnost ove izvrsne drame leži u kvaliteti svih komponenti, počevši od sjajne, nenametljive, ali sigurne režije, fotografije koja priziva u sjećanje film-noir, te nadahnute glume. Pored Tima Rotha, izvrsno su se snašli i Chris Penn ("Kratki rezovi", "Psi iz rezervoara", te Michael Rooker ("Riddickove kronike"; "Sakupljač kostiju"), kao njegovi antagonisti. Ulogu vrijednu nagrade, iako sporednu, ostvarila je i lijepa Renée Zellweger ("Dnevnik Bridget Jones", "Chicago").


Komentari (0)

Foto