Obrana i zaštita (2013)

A Stranger (Originalni naziv)

drama

Priča o čovjeku koji je izgubio sve što ga određuje kada se njegova zemlja raspala

 
Režija: Bobo Jelčić
Scenarij: Bobo Jelčić
Uloge: Bogdan Diklić, Nada Đurevska, Ivana Roščić, Selma Alispahić, Sadžida Šetić...

Filmografija

Ovo je uvjerljiva priča o svakodnevnom životu u podijeljenom društvu, svijet u kojem paranoja, komedija i drama koegzistiraju. Također, ovo je i pronicljiv psihološki portret čovjeka koji je prisiljen prijeći nevidljivu granicu koja razdvaja dvije zajednice u jednom gradu.

Kada mu umre stari prijatelj Đulaga, Slavko se osjeća dužnim otići na pogreb. Ali u njegovom rodnom gradu Mostaru ta jednostavna društvena obaveza može mu prouzročiti probleme sa susjedima ili čak s mjesnim političkim moćnicima. Ali ako ne ode, njegova žena će ga smatrati kukavicom, ožalošćena obitelj mu nikada neće oprostiti, a Slavko neće moći oprostiti sam sebi.

 

Slavkov put na drugu stranu grada i posljedice tog čina je priča o čovjeku u sukobu sa samim sobom. Ponekad pretjerano dramatična, ponekad smiješna, ali u svakom trenutku emocionalno iskrena i neodoljiva, prikazuje nam čovjeka koji se osjeća strancem u vlastitom gradu u kojem je proveo čitav život. To je portret čovjeka koji je izgubio prijatelje, svoju povijest i svu sigurnost u to tko je on uistinu – kada se njegova zemlja raspala. Ovo je isto tako priča o običnom čovjeku koji je rastrgan između želje da učini pravu stvar i sve veće zbunjenosti jer ne zna gdje pripada i kome je uistinu odan. 

 

Komentari (2)

Foto