utorak, 07.05.2024 12:45

Toma (2023)

Toma (Originalni naziv)

drama glazba biografski

Film je pratio posljednju godinu Tomina života, a serija ide s kronološkog aspekta

sez.1 ep.4Nakon pobjede na festivalu u Ilidži, Toma postaje poznat. No poroci ga i dalje prate. Ne prestaje kockati, dok svoju tugu utapa u alkoholu. Sreća mu zakuca na vrata kada ga posjeti majka. Pjesma koju je posvetio Silvani postaje hit. Kasnije, kada se nađe na natjecanju ljepote, Toma ugleda djevojku koja ga potpuno opčini.
 
Režija: Dragan Bjelogrlić, Zoran Lisinac
Scenarij: Nikola Pejaković, Dragan Bjelogrlić, ...
Uloge: Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, ...

Filmografija

Serija priča paralelno dvije priče, tj. radnje. Prva se zbiva 1991., kada počinje Zdravkovićevo liječenje i prijateljstvo s doktorom dok druga gledatelje vodi u Zdravkovićevo djetinjstvo u Pečenjevce, opisuje poznanstvo sa Silvanom Armenulić, prati Zdravkovićevu zvjezdanu karijeru, vrhunac slave, ali i trenutke kada je dodirnuo dno života. Glazbu za seriju skladao je Željko Joksimović.

Na splavu na Savi živi cijenjeni liječnik Aleksa Hadžipopović (Petar Benčina). Nakon umirovljenja preselio se iz stana u centru grada odlučivši živjeti kao vuk samotnjak. Grad posjećuje samo da bi držao studentima predavanja o liječničkoj etici i o tome kako se odnositi prema pacijenticama. No Aleksa, umjesto da priča o svojim liječničkim iskustvima, studentima pušta glazbu Tome Zdravkovića (Milan Marić), glazbu koja otkriva sve što liječnik treba poručiti studenima. Doktor i Toma upoznali su se u vrijeme Zdravkovićeve oproštajne turneje, kada je već bio jako lošeg zdravlja. Doktor i Zdravković bili su dvije suprotnosti. Aleksa nije slušao glazbu kakvu Toma izvodi, nije odlazio u birtije, niti je vodio život kakav je on vodio. I dok se doktor trudi liječiti Tomu odgovorno i uspješno, njemu je najvažnije vratiti se na scenu, uzeti mikrofon u ruke i nastaviti sa životom kakav voli i za koji je bio predodređen. Kako se zbližavaju i postaju bliski prijatelji, Aleksa ubrzo shvaća da puka egzistencija bez pjesme Zdravkoviću nije život vrijedan življenja.

Komentari (0)

Foto