nedjelja, 28.04.2024 08:49

Jimmy u misiji spašavanja pčela (2020)

Jimmy's Big Bee Rescue (Originalni naziv)

dokumentarni

Pčele su proglašene najvažnijom vrstom na Zemlji

sez.1 ep.2Jimmy je i dalje u akciji spašavanja pčela, ali kao entomolog zna da one nisu jedini važni kukci. Muhe, božje ovčice i drugi kornjaši također su presudni. Isto vrijedi i za noćne leptire, koji noću rade ono što pčele rade danju. Svi su ugroženi. Jimmy istražuje kako tehnologija može ublažiti problem gubitka staništa. Posjetit će vertikalnu farmu - divovski staklenik u kojem se proizvodi 80 milijuna rajčica godišnje. Rajčice rastu 16 metara uvis na površini velikoj poput 12 nogometnih igrališta. Vertikalne farme zauzimaju 40% manje površine od konvencionalnih, ostavljajući više prostora za bioraznolikost. Ali ne mogu se sve kulture tako uzgajati. Ova metoda može ublažiti problem, ali treba učiniti još toga. Katkad manje znači više. Neki su građani prestali kositi travu. Rezultat je spektakularno lijepo polje maslačka. Neki ga smatraju korovom, ali 5% sveg nektara koji pčele pojedu potječe od maslačka, a gotovo 30% od bijele djeteline. Nakon što je pokrenuo akciju stvaranja privlačnih oaza poljskog cvijeća za pčele, Jimmy ih obilazi. Neke izgledaju bolje od drugih. Uskoro će organizirati novo brojanje pčela, da vidi je li se situacija popravila. Jimmy posjećuje farmu koja je dobila poticaj za uzgoj poljskog cvijeća. Vlasnik je posijao cvijeće na velikom području i rezultati su sjajni. Jimmy je uvjeren da bi nagrađivanje poljoprivrednika koji pomažu okolišu moglo donijeti dugoročne pozitivne rezultate i pomoći pčelama da se oporave - ali samo ako to postane norma. Jimmy je nervozan dok volonteri idu u još jedno brojanje pčela. Je li njegov jednogodišnji trud dao ploda?
 
Režija: N/A
Scenarij: N/A
Uloge: Jimmy Doherty

Filmografija

Pčele su proglašene najvažnijom vrstom na Zemlji. Oprašuju usjeve kojima se hranimo, ali izumiru velikom brzinom. Populacija 46% vrsta pčela osjetno je pala u proteklih deset godina. Kad je riječ o pčelama, većina ljudi pomisli na medarice. Ali 250 vrsta pčela živi samo u Velikoj Britaniji, a više od 20.000 diljem svijeta. O medaricama se brinu pčelari, ali ostale su divlje pčele koje se hrane peludom i nektarom. Nažalost, u razdoblju od Drugog svjetskog rata do danas, Britanija je izgubila 98% livada s poljskim cvijećem.

Trećina svjetske proizvodnje hrane ovisi o pčelama i drugim oprašivačima. Bez njih ne bismo imali većinu svježeg voća i povrća - ali ni umak za pizzu, gorčicu, zapečeni grah, čokoladu... Poljoprivrednik i entomolog Jimmy Doherty želi dokazati da zajedničkim radom možemo spasiti korisne kukce. Ali prepreke su goleme. U svjetskoj poljoprivredi dominira načelo sadnje jednog usjeva na golemom području. Monokultura i primjena pesticida najveći su krivci za izumiranje pčela i drugih oprašivača. Osim toga, u privatnim vrtovima i gradskim parkovima prevladava kratko pokošena trava. U sklopu jednogodišnjeg projekta, Jimmy se suočio s krizom i pozvao poljoprivrednike, općinske vlasti i stanovnike jednoga grada da mu se pridruže u borbi za spas pčela. Nakon akcije brojenja jedinki, odlučio je poduzeti nešto kako bi pokušao udvostručiti njihovu populaciju.

Komentari (0)

Foto