Djevojke s Beverly Hillsa (1995)

Clueless (Originalni naziv)

komedija romantika

Ljubavno-mladenačke spletke najpopularnijih tinejdžerica Beverly Hillsa

 
Režija: Amy Heckerling
Scenarij: Amy Heckerling
Uloge: Alicia Silverstone, Stacey Dash, Brittany Murphy, Paul Rudd, Donald Faison...

Filmografija

Danas već kultna tinejdžerska komedija redateljice i scenaristice Amy Heckerling, "Djevojke s Beverly Hillsa" nastale su kao svojevrsna modernizacija slavnog romana "Emma" legendarne Jane Austen, čije su ljubavno-mladenačke spletke vješto transponirane u jednako luksuzno, ali kulturološki drugačije okružje bogataškog Beverly Hillsa.

Cher Horowitz (Alicia Silverstone) je bogata, lijepa i popularna učenica ugledne gimnazije na Beverly Hillsu, koja vrlo vješto umije svakoga nagovoriti na ono što želi. Ali, ono što joj nikako ne uspijeva je iznuditi bolju ocjenu od svoga profesora. Stoga ga zajedno sa svojom prijateljicom Dionne (Stacey Dash) odluči pokušati spojiti s jednom od njihovih profesorica, kako bi postao sretniji i opušteniji prilikom ocjenjivanja. Istovremeno, dvije prijateljice pretvaraju novu učenicu Tai (Brittany Murphy) u popularnu djevojku dostojnu druženja s njima. Usred svih tih misija i zavrzlama, Cher shvaća kako bi doista voljela naći odgovarajućeg dečka, te da se život sastoji od znatno više elemenata, ne samo od luksuzne odjeće i školske popularnosti.
Iako je u žanru kojem film pripada logično očekivati poneku rupu u konstrukciji, ovdje su iste potpuno izbjegnute lepršavim povezivanjem različitih zapleta u uvjerljivu i tek pomalo romantiziranu sliku srednjoškolskog života. Djevojke koje su glumile male bogatašice kasnije su napravile velike karijere, a jedna od njih, Brittany Murphy, nažalost više nije s nama.

Komentari (0)

Foto