subota, 20.04.2024 20:15

Vatrena otočja (2019)

Archipels de feu / Lava Lovers (Originalni naziv)

dokumentarni

Otkrijmo najljepše vulkane na planetu pristupajući im s mora

sez.1 ep.2"Tanah Air Tika" - "naša zemlja i naša voda". Takav su nadimak Indonežani dali svojoj zemlji. Ovaj golemi vijenac sastavljen od više od 17.000 otoka proteže se preko 5.000 kilometara na granicama jugoistočne Azije i Australije. Smještena na Pacifičkom vatrenom prstenu, Indonezija se nalazi na raskrižju triju tektonskih ploča. S Euroazijskom pločom ondje se suprotstavljaju sile Australske ploče koja se pomiče prema sjeveru i Tihooceanske ploče koja se proteže na jugozapad. Kao rezultat te intenzivne geološke aktivnosti Indonezija je postala dom za više od 500 vulkana, "gunung api", "vatrenih planina", od kojih je danas još uvijek vrlo aktivno više od sto.
 

Na palubama brodova za krstarenje kojima zapovijedaju pustolovni kapetani, zajedno s ostalim putnicima, do poznatih arhipelaga nastalih u vulkanskim erupcijama putuje i tim vulkanologa, geologa i prirodoslovaca.

Obilazeći Aleutske otoke između Rusije i Aljaske, ili pak prelazeći s jednog havajskog otoka na drugi, ovi će stručnjaci pokušati dešifrirati geološke fenomene i mehanizme koji su oblikovali ove krajolike. Za prikazivanje i shvaćanje njihovih specifičnih obilježja poslužit će računalno generirane slike. Osim toga, čut ćemo i lokalne vodiče koji će s nama podijeliti anegdote i znanja vezane uz vjerovanja, praznovjerja i rituale specifične za sela u okolici vulkana. Nevjerojatne snimke iz zraka otkrivaju nam impresivne krajolike vatre i vode.

Komentari (0)

Foto