Vikend kod Bernieja (1989)

Weekend at Bernie's (Originalni naziv)

komedija avantura

Dvojica šeprtlja se odluče pretvarati da je njihov ubijeni šef još uvijek živ

 
Režija: Ted Kotcheff
Scenarij: Robert Klane
Uloge: Jonathan Silverman, Andrew McCarthy, Catherine Mary Stewart, Terry Kiser, ...

Filmografija

Zbunjeni Richard Parker (J. Silverman) i njegov najbolji prijatelj, lakomisleni Larry Wilson (A. McCarthy), mladi su službenici njujorškog osiguravajućeg društva koji jednog vrućeg ljetnog poslijepodneva, pregledavajući poslovne dokumente tvrtke, neočekivano otkriju da je netko kompaniju "olakšao" za dva milijuna dolara. Odlučivši novost smjesta dojaviti svom ekscentričnom šefu Bernieju Lomaxu (T. Kiser), Richard i Larry i ne slute da je upravo on pljačkaš...

Shvativši da ne smije dopustiti da njegovu operaciju, izvedenu u suradnji s gangsterom Vitom (L. Giambalvo), ugroze dvojica šeprtlja, Bernie momke pozove da u njegovoj luksuznoj kući na otoku provedu vikend za predstojeći američki praznik rada. Istodobno, Bernie angažira Vitova plaćenog ubojicu Paulieja (D. Calfa), koji se mora pobrinuti da dvojica mladića zauvijek nestanu. No Bernie ne zna da je Vito zapovijedio Paulieju da umjesto Richarda i Larryja ubije njega. A kad momci na otoku Bernieja pronađu mrtvog, silom prilika odluče se pretvarati da im je šef još uvijek živ.
Uz licemjerne goste Berniejeve zabave to će dodatno zbuniti i ne osobito bistrog Paulieja, ali i privlačnu Gwen Saunders (C. M. Stewart), Richardovu romantičnu kolegicu u koju se on zaljubio...
Pustolovna crna krimi komedija iskusnog Teda Kotcheffa (Zabava s Dickom i Jane, Tko ubija velike kuhare Europe?, Switching Channels, Zimski ljudi, Kad starci prolupaju, TV serija Zakon i red: Odjel za žrtve), filmaša zacijelo najpoznatijeg po režiji akcijske drame Rambo, jednog od najvećih hitova 80-ih godina, zabavno je, dinamično, ležerno i duhovito ostvarenje. Scenarist Robert Klane (Nevjerno tvoja, Čovjek s jednom crvenom cipelom, Ludi provod u Europi, serija M*A*S*H), za rad na humorističnoj seriji Tracey Takes On... dva puta nominiran za nagradu Emmy, spretno se, razmjerno maštovito, uz dosta crnog humora poigrava jednostavnom dosjetkom o dvojici ne pretjerano bistrih mladića koji se tijekom jednog vikenda odluče pretvarati da je njihov ubijeni šef još uvijek živ.
U djelu koje je četiri godine kasnije dobilo ponešto inferiorniji nastavak frivolan ton cjeline i nenametljivu režiju Teda Kotcheffa upotpunjuju raspoložene i pomaknute glumačke interpretacije. U glavnoj ulozi nastupa u vrijeme realizacije filma mladi J. Silverman (Caddyshack 2, U dobru i u zlu, Smrt joj dobro pristaje, Dva stara pajdaša 2, serije The Single Guy, Kim Possible), a njegovi su partneri poznati A. McCarthy (Vatra svetog Elma, Godina oružja, Klub sretnih žena, Mulholland Falls), atraktivna C. M. Stewart (Posljednji zvjezdani borac, Dead Silent, serije Na granici mogućeg, Zvijezda vodilja) i T. Kiser (Petak 13. VII, serije Hill Street Blues, Ubojstvo, napisala je, Zlatne djevojke, Walker, teksaški rendžer) u nezahvalnoj ulozi "živahnog" mrtvaca Bernieja.

Komentari (1)

Foto