ponedjeljak, 01.04.2024 17:05

Generation Sport (2023)

Generation Sport (Originalni naziv)

dokumentarni

Upoznajemo neke od najpoznatijih svjetskih sportaša koji su uzori mladima

Sportski aktivisti - Ibtihaj Muhammad - U našem novom serijalu "Generation Sport" upoznat ćemo neke od najpoznatijih svjetskih sportista koji su svojim uspjehom, dostignućima i vrijednostima postali uzori mladih širom svijeta. U današnjoj epizodi upoznat ćemo američku reprezentativku u mačevanju Ibtihaj Muhammad. Ona je prva žena s hidžabom koja se takmičila za Sjedinjene Američke Države na Olimpijadi u Riju. Uprkos rastućim predrasudama, Muhammad je sa svojim timom osvojila bronzanu medalju u svojoj disciplini.
 

U dokumentarnoj seriji upoznajemo neke od najpoznatijih svjetskih sportaša koji su svojim uspjehom, dostignućima i vrijednostima postali uzori mladih širom svijeta.

U prvoj epizodi razgovarali smo s Luolom Dengom i saznali ponešto o njegovom izvanrednom putovanju - od toga da je bio izbjeglica iz Južnog Sudana do regrutiranja u NBA i igranja za neke od najboljih svjetskih momčadi, uključujući Chicago Bullse, Miami Heat i LA Lakerse. Nakon umirovljenja, Deng je postao predsjednik Košarkaškog saveza Južnog Sudana i jedan od njegovih trenera. Priča nam o izvanrednoj momčadi koja se kvalificirala za Svjetsko prvenstvo u košarci i šta to znači za najmlađu naciju svijeta.

Komentari (0)

Foto