Hooper (1978)

HOOPER (Originalni naziv)

akcija komedija

Veliki kaskader polako osjeća da je njegova karijera na zalasku

 
Režija: Hal Needham
Scenarij: Walt Green, Walter S. Herndon
Uloge: Burt Reynolds, Jan-Michael Vincent, Sally Field, Brian Keith, John Marley...

Filmografija

Nakon senzacionalnog uspjeha akcijske komedije "Smokey i bandit" koja je 1977. osvojila američke kinogledatelje zaradivši na matičnom tržištu gotovo 127 milijuna dolara i pritom zavrijedila nominaciju za Oscara u kategoriji najbolje montaže, njezini su se glavni kreatori ubrzo udružili na novom projektu. Već sljedeće godine redatelj Hal Needham s glavnim glumcem i glumicom Burtom Reynoldsom (Oslobađanje, Kralj pornića) i oskarovkom Sally Field (Norma Rae, Mjesta u srcu), snima žanrovski istovjetan film.

Cijenjeni filmski kaskader Sonny Hooper (B. Reynolds) radi na novom filmu, špijunskom trileru "The Spy Who Laughed at Danger" redatelja Rogera Deala (R. Klein) i producenta Maxa Bernsa (J. Marley). Vrlo uspješan u svojoj dugogodišnjoj karijeri, Sonny ipak osjeća da njegovo vrijeme polako prolazi. Pritom mu najveću podršku daje djevojka Gwen (S. Field), kći njegovog starijeg umirovljenog kolege Jocka Doylea (B. Keith). Nakon što je pri snimanju scene pao s nebodera i ozlijedio leđa, Sonnyju je jasno da njegovo zdravstveno stanje više ne dopušta opasni posao. Redatelj Deal stoga angažira mladog i perspektivnog kaskadera Skija Chinskog (J.-M. Vincent) kako bi zajedno sa Sonnyjem dovršio film. Međutim, Sonny se osjeti gurnutim u stranu strahujući da će u mirovinu otići na najgori mogući način - bolestan i bez završnog rezultata o kojem bi se pričalo dugo nakon njegova odlaska.

Prilika za to ukaže mu se kada Deal predloži snimanje spektakularne završne scene u kojoj bi Ski i on nakon bjesomučne jurnjave automobilom u grotlu niza eksplozija vozilom preletjeli preko srušenog mosta iznad provalije. Sonny pristane, ali od producenta zatraži dotad nezabilježen honorar...

Premda su kritičari "Hoopera" ocijenili ozbiljnijim ostvarenjem s ambicijom da se posao filmskih kaskadera predstavi kao vrlo važan i opasan segment mnogih produkcija, publika je reagirala suzdržanije nego pri prethodnom filmu. Razlog je svakako određena nedorečenost cijele zamisli, odnosno ne odveć spretno kombiniranje različitih žanrovskih obrazaca, od komedije preko akcije do drame. Pritom ne čudi da je redatelj Needham želio naglasiti ozbiljnost rada kaskadera u Hollywoodu, jer se i sam, baš poput Burta Reynoldsa, u svojoj karijeri bavio tim poslom.

Treba priznati da je "Hooper" istodobno i vrlo dinamičan i uzbudljiv film, osobito pri maestralno režiranoj završnoj sekvenci, pa mu ni scenaristička lutanja ne mogu oduzeti epitet solidne filmske zabave. Burtu Reynoldsu, velikoj glumačkoj zvijezdi 70-ih "Hooper" je značio svojevrsnu prekretnicu u popularnosti, iako je s redateljem Needhamom, u komercijalnom smislu, i dalje uspješno surađivao (Trka Cannonball I i II, Smokey i bandit II). Naposljetku, film je 1979. nonimiran za Oscara u kategoriji najboljeg zvuka.


Komentari (0)

Foto