nedjelja, 31.03.2024 22:23

Bogovi tenisa (2023)

Gods of Tennis (Originalni naziv)

dokumentarni sport tenis

Na terenu su bili legende, izvan njega mijenjali svijet. Dobrodošli u zlatno doba tenis.

sez.1 ep.2Mnoštvo ljudi dolazi gledati okršaj teniskih superzvijezda u muškom finalu turnira u Wimbledonu 1981. godine. Suparništvo između seks-simbola Björna Borga i zločestog momka iz tabloida Johna McEnroea najuzbudljivije je u povijesti muškog tenisa. Sredinom 1970-ih godina Borg je unio novu vrstu glamura i slave na središnji teren. Često su ga salijetale horde vrištećih obožavateljica. Nedugo nakon toga počeo je dominirati muškim tenisom, no ubrzo mu se suprotstavio mladić iz New Yorka, John McEnroe. McEnroe nije imao previše poštovanja prema instituciji Wimbledona, zbog čega se često sukobljavao sa sucima, a njegovi eksplozivni ispadi na središnjem terenu postali su učestali. Mečevi te dvojice igrača u finalu Wimbledona 1980. i 1981. godine među najnezaboravnijima su u povijesti tenisa. Zbog svojih sportskih uspjeha našli su se pod povećalom medija. Dok su McEnroeovi ispadi ljutili tabloide i upravu Wimbledona, mirni i staloženi Borg sve se teže nosio s pritiskom.
 
Režija: N/A
Scenarij: N/A
Uloge: John McEnroe, Billie Jean King, Chris Evert, Arthur Ashe

Filmografija

Doznajte kako je zlatno doba tenisa, u 1970-im i 1980-im godinama, zauvijek promijenilo taj sport. Ova zanimljiva dokumentarna serija istražuje kako je zlatno doba tenisa zauvijek promijenilo taj sport. Kroz prizmu svjetski poznatog teniskog turnira u Wimbledonu ova serija nudi nezaboravne arhivske i ekskluzivne razgovore s najboljim tenisačima koji su stupili na središnji teren. Ti su junaci zaslužni za neke od najboljih mečeva u povijesti tenisa, a ujedno su rušili granice te poticali važne promjene izvan teniskog terena.

Godine 1975. dvoje teniskih velikana, Billie Jean King i Arthur Ashe, žele osvojiti Wimbledon, ali i promijeniti svijet nabolje, svatko na svoj način. Krajem 1960-ih godina, kad je pokret za oslobođenje žena punio naslovnice novina, Billie Jean King odlučila je taj pokret prenijeti u ženski sport. King je godinama dominirala ženskim tenisom i nekoliko puta osvojila Wimbledon. Predvodila je borbu za jednake novčane nagrade i jednake uvjete za žene, dok se Ashe usredotočio na rasnu jednakost na terenu, ali i izvan njega.

Komentari (0)

Foto