Hitler - Staljin, tajna veza (2022)

Hitler-Staline, le choc des tyrans / Hitler Staline, le choc des tyrans / Hitler and Stalin: A Secret Relationship (Originalni naziv)

dokumentarni

"Intiman" odnos Hitlera i Staljina dugo je bio zanemaren

 
Režija: Michaël Prazan
Scenarij: Michaël Prazan
Uloge: Philippe Torreton

Filmografija

"Intiman" odnos Hitlera i Staljina dugo je bio zanemaren. Upravo zbog toga film se posvećuje toj prešućivanoj temi, koristeći neobjavljene i kolorizirane dokumente koji prikazuju blizak odnos dvaju čudovišta, njihovu međusobno fascinaciju, strategije pomoću kojih su se jedan drugome približavali i geste pomoću kojih su jedan drugome dokazivali svoje povjerenje.

23. kolovoza 1939. svijet je zaprepastilo saznanje o tome da su Hitler i Staljin, do tada najljući neprijatelji, potpisali sporazum. Jedna od stavki njihovog pakta odnosila se na međusobnu podjelu Poljsku, što je nacističkom vođi omogućilo da svoje snage preusmjeri na zapad, u borbe protiv Francuske i Ujedinjenog Kraljevstva. Sporazumom dvojice tirana Europa je bačena u rat. Potpisivanjem njemačko-sovjetskog pakta Staljin i Hitler zanemarili su svaku političku logiku te su, spojivši nepomirljive razlike, učinili ono što su zapadne demokracije smatrale nemogućim.

Komentari (0)

Foto