Suskind (2012)

Suskind (Originalni naziv)

drama ratni

Istinita priča o životu Židova Waltera Suskinda

 
Režija: Rudolf van den Berg
Scenarij: Rudolf van den Berg, Chris W. Mitchell
Uloge: Jeroen Spitzenberger, Karl Markovics, Katja Herbers, Nyncke Beekhuyzen

Filmografija

Amsterdam, 1942. U pokušaju da spasi grupu djece od Holokausta, Židov Walter Suskind sprijatelji se s časnikom SS-a, Aus der Funtenom. Kad nacist otkrije da ga je Walter prevario, krene u osvetu…

Amsterdam, ljeto 1942. Walter Suskind može se smatrati sretnim što je našao posao u Židovskom vijeću, koje njemu i njegovoj obitelji pruža zaštitu od deportacije u Njemačku. Jedne noći Walter svjedoči uhićenju jedne židovske obitelji. Njihova djeca Roosje i Simon uspiju pobjeći, ali kako će preživjeti u okupiranu gradu?

Suskindov je zadatak da organizira zatočenicima odlazak na rad u Njemačku. Međutim kad otkrije što uistinu ondje čeka njegove sunarodnjake, odluči prevariti Nijemce. Sprijatelji se s visokopozicioniranim časnikom SS-a, Aus der Funtenom, dok istodobno surađuje s podzemnim pokretom. S ostalim kolegama zavjerenicima Suskind smisli lukave načine spašavanja brojne djece od sigurne smrti.

Među tom su djecom Simon i Roosje, koje u konačnici uhvate. No životi Waltera i njegove obitelji također se nađu u opasnosti kad Aus der Funten počne sumnjati da Walter nije pouzdani poslovođa kakvim se čini. SS-ovac je postao privržen Walteru i radije vjeruje da je Walter zaista njegov prijatelj. Kada ga njegovi pretpostavljeni uvjere da je Suskind mozak iza ove operacije, Aus der Funten pobjesni.

Osjećajući se duboko povrijeđenim i izdanim, krene se osvećivati jedinoj osobi u Amsterdamu koja mu je bliska.


Komentari (0)

Foto