Dominikanska Republika - turističko ludilo (2020)

Die Dominikanische Republik: Lebensfreude und Lockenwickler / Dominican Republic, Tourist Madness / République Dominicaine, la folie touristique (Originalni naziv)

dokumentarni

Nešto više od 10 godina Dominikanska Republika glavno je turističko odredište na Karibima

 
Režija: Marco Berger
Scenarij: N/A
Uloge: Sascha Rotermund

Filmografija

Dominikanska Republika nalazi se između Kube i Portorika, na dijelu otoka Hispaniole, čiji zapadni dio zauzima Haiti. Svake godine više od pet milijuna posjetitelja iz cijelog svijeta dolazi se kupati u njezinim kristalno čistim vodama. To je rekord za tu malu državu od 11 milijuna stanovnika, poznatu po ugodnom životu, plažama okruženim kokosovim palmama i tropskoj klimi. Čini se da će taj uspjeh potrajati jer turistički radnici idućih godina očekuju čak sedam do deset milijuna posjetitelja!

Turizam je pospješio gospodarski rast države za čak 15 % i postao blagodat koju svi žele maksimalno iskoristiti. No taj gospodarski uzlet izaziva napetosti u Dominikanskoj Republici. U glavnom gradu Santo Domingu počeli su opsežni radovi gradnje novih parkova, hotela i pristaništa za velike kruzere. Cijele četvrti na rubu su uništenja. Ako stanovnici odbiju otići, dolazi policija koja ih prisilno iseli. Problem je i to što građevinski sektor treba sve više radnika na gradilištima. No mjesno stanovništvo više se voli baviti turizmom jer mogu više zaraditi, a ne moraju se toliko mučiti. Stoga tvrtke zapošljavaju radnike useljenike, uglavnom Haićane. Više od 500.000 njih službeno živi u Dominikanskoj Republici. Domaće stanovništvo ne gleda blagonaklono na useljenike, osobito zbog toga što je ilegalno useljavanje Haićana uzelo maha. Vlada je najavila gradnju armiranobetonskog zida dugog 164 km uz granicu s Haitijem kako bi bolje kontrolirala ulaz u državu. Dok se to ne dogodi, mafija svaki dan organizira ilegalno dopremanje useljenika.

Komentari (0)

Foto