Zlatni kompas (2007)

The Golden Compass (Originalni naziv)

obiteljski avantura fantastika

Prvi dio trilogije "Njegove tamne stvari" snimljene prema romanu Philipa Pullmana

 
Režija: Chris Weitz
Scenarij: Chris Weitz, Philip Pullman
Uloge: Dakota Blue Richards, Daniel Craig, Nicole Kidman, Ben Walker, ...

Filmografija

Postoji svijet u kojem vještice vladaju sjevernim nebom, gdje su polarni medvjedi najveći ratnici. Svijet u kojem je svaki čovjek spojen s duhom životinje, koja mu je bliska poput vlastitog srca. U tom svijetu vlada Magisterium, koji želi kontrolirati sve ljude. Jedina prepreka tom cilju je posljednji preostali zlatni kompas, i dijete kojem je sudbina odredila da ga posjeduje.

Llyri Belacqui (Dakota Blue Richards) je siroče čiji je jedini živi rođak moćni i uvaženi Lord Asriel (Daniel Craig). Lyra pohađa Oxford's Jordan College.
Lijepa g-đa Coulter (Nicole Kidman) bira Llyru za svog suputnika na putu za sjever. Llyra je puna očekivanja. Mašta o susretu s polarnim medvjedima, ali prije polaska, njenog najboljeg prijatelja Rogera (Ben Walker) otme misteriozna organizacija Magisterium.
Ravnatelj koledža u punom povjerenju Lyri daje zlatni kompas. On će joj otkriti istinu, ali ona ne smije dopustiti da kompas dospije u ruke g-đe Coulter.
Život sa g-đom Coulter nije nalik onome što je Llyra zamišljala i, poslije jednog nasilnog incidenta, ona bježi. Tu počinje njena misija da pronađe i spasi Rogera - put na kojem će joj se pridružiti mnogi pratioci, oklopni polarni medvjed Iorek Byrnison (glas Iana McKellena), aeronaut po imenu Lee Scoresby (Sam Elliott), vođa Cingara John Faa (Jim Carter) i kraljica vještica Serafina Pekkala (Eva Green).

Komentari (9)

Foto