Pandora i ukleti Holandez (1951)

PANDORA AND THE FLYING DUTCHMAN (Originalni naziv)

drama romantika fantastika

Redatelj Albert Lewin napisao je scenarij za film na temelju legende o ukletom Holandezu

 
Režija: Albert Lewin
Scenarij: Albert Lewin
Uloge: James Mason, Ava Gardner, Nigel Patrick, Sheila Sim, Harold Warrender, ...

Filmografija

Prava tema "Pandore" nije samo najtragičnija ljubavna priča svih vremena, nego i redateljevo divljenje ljepoti prekrasne mlade zvijezde Ave Gardner.

1930. godine ribari su u moru ispred malog španjolskog grada Esperanze naišli na zagrljene leševe muškarca i žene. Arheolog Geoffrey Fielding pokušava objasniti tko su oni. U Esperanzi je živjela prekrasna Pandora (A. Gardner) zbog koje se Reggie Demarest (M. Goring) ubio nakon što je rekla da se neće udati za njega. Stephenu Cameronu (N. Patrick), koji se bavio automobilskim utrkama, obećala je da će se za njega udati ako uništi ono do čega mu je nakon nje najviše stalo pa je Stephen pred njezinim očima sa stijene u more gurnuo skupi trkaći automobil. U to je vrijeme Geoffrey Fielding naišao na nizozemski tekst plemića iz 17. stoljeća, koji je okrutno ubio svoju lijepu ženu uvjeren da mu je nevjerna i onda na sudu bogohulio i odbio se pokajati. Zbog toga je sam samcat stoljećima plovio brodom proklet da tako luta do Sudnjeg dana. Svakih sedam godina pokušavao je upoznati ženu jer samo bi mu prava ljubav vratila smrtnost. Dok se Pandora jedne večeri vozila obalom sa Stephenom Cameronom i Geoffreyem Fieldingom, primijetila je usidrenu jahtu, a to je bio "Ukleti Holandez"...

Albert Lewin je bio jedan od istaknutijih holivudskih intelektualaca koji je karijeru počeo kao scenarist, a nastavio kao producent i redatelj. Od 1942. do 1955. godine režirao je šest filmova od kojih je uz "Pandoru" najpoznatiji "Slika Doriana Graya" (1945.), snimljen prema romanu Oscara Wildea. 


Komentari (0)

Foto