Legenda o Baggeru Vanceu (2000)

THE LEGEND OF BAGGER VANCE (Originalni naziv)

drama romantika sport

Uspješan igrač golfa se nakon povratka s bojišta pokušava vratiti svakodnevnici i golfu

 
Režija: Robert Redford
Scenarij: Jeremy Leven, Steven Pressfield
Uloge: Will Smith, Matt Damon, Charlize Theron, Bruce McGill, Joel Gretsch, ...

Filmografija

Nakon što na golf terenu doživi novi srčani udar, Hardy Graves (J. Lemmon) se prisjeti kako je i kada zavolio golf... Sve je počelo 1928. u Savanni kada je Hardy (J. M. Moncrief) kao desetogodišnjak bio obuzet mišlju da postane slavni igrač golfa poput njegova sugrađanina Rannulpha Junuha (M. Damon). Rannulphovu je karijeru naglo prekinuo odlazak na bojišta Prvog svjetskog rata gdje je jedini od svojih suboraca preživio ključnu bitku. Slomljen strahotama koje je doživio Rannulph se odao alkoholu i kocki...

U rodnom gradu dočekala ga je bivša djevojka Adele Invergordon (C. Theron), ogorčena što joj se nije javljao godinama i još uvijek u šoku od samoubojstva oca koji joj je u nasljedstvo ostavio prekrasan golf teren. Kako bi spriječila bankrot svog imanja, Adele organizira turnir s najvećim igračima toga doba - Bobbyjem Jonesom (J. Gretsch) i Walterom Hagenom (B. McGill).Međutim, mjesni pokrovitelji zatraže da na turniru zaigra i Rannulph kojemu pomoć ponudi tajanstveni Bagger Vance (W. Smith)...

Dvije godine nakon što je režirao ljubavnu dramu "Šaptač konjima" i u njoj odglumio glavnu ulogu, jedan od najsvestranijih suvremenih američkih filmaša Robert Redford (Obični ljudi, Kviz) ponovno je sjeo u redateljsku stolicu i predstavio šesti film u svojoj redateljskoj karijeri. To je ova drama iz 2000., koju je Redford režirao prema scenariju Jeremyja Levena (Don Juan De Marco) nastalom prema romanu Stevena Pressfielda.

Nostalgična priča o uspješnom igraču golfa s američkog Juga kojeg sudjelovanje u krvavim bitkama Prvog svjetskog rata potpuno izbaci iz ravnoteže i desetak godina odvede na margine društva u Redfordovoj je interpretaciji elegantno režirana saga o konkretnom vremenu i univerzalnim dvojbama. Osim toga, riječ je i o solidnom definiranju položaja tzv. izgubljene generacije - mladića koji se nakon povratka s bojišnica jednostavno nisu snašli u mirnodopskim uvjetima.

Ovu prepoznatljivu temu Ernesta Hemingwaya Redford je znalački provukao kroz svoj film, ali se u odnosu na američkog velikana pisane riječi odlučio za optimistično ozračje u kojem se 'izgubljeni' mladić sretno vraća u život. Prožet filozofskim propitivanjima o smislu života i stvarnim pokretačima ljudskog ponašanja, film nudi izbalansiran odnos različitih žanrova: egzistencijalističke drame, sportskog spektakla, romantične komedije i povijesnog filma.

Uz sjajnu fotografiju Michaela Ballhausa i glazbu Rachel Portman, film je niska sigurnih glumačkih nastupa pri čemu središnji par interpretiraju M. Damon (Dobri Will Hunting, Bourneov identitet) i W. Smith (Ljudi u crnom, Ali). Uz izvrstan dvojac u filmu glumi i veteran J. Lemon kao pripovjedač, a njegov je alter ego u dječačkim danima daroviti J. M. Moncrief (za ovu ulogu nominiran za prestižnu nagradu Young Artist Award), dok glavni ženski lik tumači u Hollywoodu sve eksponiranija Južnoafrikanka C. Theron (Kućna pravila, Odvjetnik zla).


Komentari (1)

Foto