Mala Lili (2002)

LA PETITE LILI (Originalni naziv)

drama

Mlada glumica želi uspjeti po svaku cijenu

 
Režija: Claude Miller
Scenarij: Julien Boivent, Claude Miller
Uloge: Nicole Garcia, Jean-Pierre Marielle, Robinson Stevenin, Ludivine Sagnier, ...

Filmografija

Film "Mala Lili" moderna je transpozicija Čehovljeva Galeba, no u kojemu likovi nisu vezani uz kazalište, već uz film. Redatelj je izabrao upravo to djelo jer, kako je sam tvrdio, ono sadrži mnogo podudarnosti s njegovim vlastitim umjetničkim svijetom. Poput svih Čehovljevih drama i ovaj film preuzima njihove glavne odrednice, a to su vrlo složeni odnosi među likovima i njihova interakcija. Pri tome osobito dolaze do izražaja kontrastne osobe mladoga, buntovnog i nekonvencionalnoga, te starijega poznatoga, akademskoga redatelja.

Slavna glumica Mado (N. Garcia) ljetuje na svom imanju u Bretanji sa svojim bratom Simonom (J.-P. Marielle), sinom Julienom (R. Stevenin), te ljubavnikom Briceom (B. Girodeau), redateljem njezinih posljednjih filmova.Njezin odnos sa sinom vrlo je labav, on je zaljubljen u Lili (L. Sagnier), mladu Bretonku čiji je san postati glumica. Ona samo simpatizira Juliena, jer je očarana uglednim Briceom. Jednoga dana predloži mu da će sve napustiti ako bi je on poveo u Pariz. Nakon pet godina Lili se proslavila u svijetu filma. Jednom prilikom slučajno susreće cijelo društvo s već davnog ljetovanja, a među njima i Juliena, koji treba režirati svoj prvi film...

Iste paralele nalaze se i u likovima mlade starlete Lili, te, njoj suprotstavljene, slavne Mado. Da bi se približio dramskom izvorniku, redatelj koristi i najjači motiv Čehovljevog Galeba, tzv. predstavu u predstavi, no prilagođenu filmskom žanru. Glumica Julie Depardieu (Pukovnik Chabert, Bog je velik, a ja tako mala) osvojila je Césara za sporednu žensku ulogu, te Ludivine Sagnier (8 žena, Bazen) Srebrnoga Huga na Chicago International festivalu 2003. godine.


Komentari (0)

Foto