Moj život bez mene (2003)

MY LIFE WITHOUT ME (Originalni naziv)

drama romantika

Mlada majka boluje od neizlječivog tumora te preostalo vrijeme nadoknađuje propušteno

 
Režija: Isabel Coixet
Scenarij: Isabel Coixet, Nanci Kincaid
Uloge: Sarah Polley, Scott Speedman, Deborah Harry, Mark Ruffalo, Leonor Watling...

Filmografija

Dok joj se čini da prvi put u životu istinski uživa u kiši i osjećaju vlažne trave pod nožnim prstima, 23-godišnja Ann (S. Polley) prisjeća se posljednjih nekoliko mjeseci svog života. Još donedavno, unatoč neimaštini i loše plaćenom poslu noćne čistačice na mjesnom sveučilištu, bila je razmjerno zadovoljna mlada žena, majka dviju prekrasnih kćeri, 6-godišnje Penny (J. Amlee) i 4-godišnje Patsy (K. J. Kennedy), sretno udana za Dona (S. Speedman)...

Jedne večeri, nakon što ju je majka (D. Harry), vječno nezadovoljna žena u čijem dvorištu Ann i njezina obitelj žive u kamp-kućici, dovezla s posla, Ann je osjetila snažnu bol i onesvijestila se. Probudivši se u bolnici, od dr. Thompsona (J. Richings) doznala je da boluje od neizlječivog tumora jajnika koji je metastazirao na želudac i širi se na pluća te da joj ostaju dva do tri mjeseca života. Zaključivši da nikome neće reći istinu o svom zdravlju, odlučila je stoički podnijeti bol, te preostalo vrijeme iskoristiti za nadoknađivanje propuštenog.
Sastavivši popis od 10 stvari koje mora napraviti prije smrti, Ann je na njega među ostalim uvrstila nesputano uživanje u alkoholu i cigaretama, pronalaženje ljubavnika, upoznavanje oca robijaša kojeg nikad nije vidjela, govorenje istine svima u lice, te snimanje kaseta s rođendanskim čestitkama kćerima do njihove punoljetnosti. Odlučila je djevojčicama pronaći i zamjensku majku...
Snimljena u produkciji glasovitog oskarovca Pedra Almodóvara (Žene na rubu živčanog sloma, Matador, Visoke pete, Cvijet moje tajne, Živo meso), ekranizacija hvaljenog romana "Pretending the Bed is a Raft" Nancy Kincaid prvi je film koji je nagrađivana španjolska scenaristica i redateljica Isabel Coixet (Mira y verás, Cosas que nunca te dije, A los que aman, La vida secreta de las palabras) realizirala na engleskom jeziku. Slojevita, izuzetno emotivna i prilično sugestivna romantična drama s uspjehom je 2003. godine prikazana na festivalu u Berlinu, nominirana za dvije Europske filmske nagrade (za najbolji film i režiju), nagrađena španjolskim filmskim nagradama Goya u kategorijama najbolje izvorne pjesme i scenarija, te ostvarenje za režiju kojeg je Isabel Coixet na Atlantic Film Festivalu iste godine osvojila nagradu za najbolji kanadski film.
U glavnoj ulozi je mladu S. Polley (Pustolovine baruna Münchausena, Exotica, The Sweet Hereafter, eXistenZ, Go!, divlja noć, Zora živih mrtvaca), za ulogu u ovom filmu nominiranu za nagradu Goya, a u zvjezdanoj glumačkoj postavi njezini su partneri S. Speedman (Underworld, xXx 2: Stanje pripravnosti, Underworld 2: Evolucija, TV serija Felicity), sve popularniji M. Ruffalo (Zajahati s vragom, Posljednja utvrda, XX/XY, Glasnici vjetra, Vjačni sjaj nepobjedivog uma), slavna pjevačica skupine Blondie D. Harry (Videodrom, Njujorške priče, Cop Land, serije Kriminalistička priča, Sabrina, mala vještica) i A. Plummer (Svijet prema Garpu, Joe protiv vulkana, Freejack, Pakleni šund, Leptirov poljubac, Proročanstvo, Hotel od milijun dolara), za ulogu u filmu "Kralj ribara" Terryja Gilliama nominirana za nagradu BAFTA.

Komentari (1)

Foto