Život i smrt pukovnika Blimpa (1943)

THE LIFE AND DEATH OF COLONEL BLIMP (Originalni naziv)

drama romantika ratni

Ostarjeli i umirovljeni britanski general Clive Candy prisjeća se svoje prošlosti

 
Režija: Michael Powell, Emeric Pressburger
Scenarij: Michael Powell, Emeric Pressburger
Uloge: Roger Livesey, Deborah Kerr, Anton Walbrook, Roland Culver, ...

Filmografija

Još jedan propagandni film u kojem je ratna promidžba efektno zaogrnuta u ruho lažne biografske priče s mnogo romantike i još više humora i šarma.

Umirovljeni britanski general Clive Candy (R. Livesey) je čovjek koji se borio u trima ratovima te čiji su život obilježile ljubavi prema trima ženama, ali i neraskidivo prijateljstvo s njemačkim časnikom Theom Kretschmar-Schuldorffom (A. Walbrook).

Kao veteran Burskog rata, Clive je tijekom ratnih zbivanja 1902. poslan u Berlin sa zadatkom da u neprijateljskoj pozadini uhvati njemačkog špijuna Kaunitza (D. Ward). Ondje je i upoznao Thea, isprva neprijatelja s kojim se sukobio i u dvoboju, da bi se njihov odnos postupno pretvorio u čvrsto prijateljstvo. To prijateljstvo nije uspjela pokvariti ni Theova ženidba privlačnom guvernantom Edith Hunter (D. Kerr), bolničarkom u koju je i Clive bio snažno zaljubljen. Tijekom Prvog svjetskog rata Clive se oženio guvernantom Barbarom Wynne (također D. Kerr), koja ga je izuzetno podsjećala na Edith, te je ratnom zarobljeniku Theu pomogao da se vrati u domovinu.

Dvojica prijatelja opet su se susrela tijekom Drugog svjetskog rata, kada je Clive dospio u njemačko zarobljeništvo...


Komentari (0)

Foto