četvrtak, 04.07.2024 18:04

Priče o umjetnosti (2018)

Art Stories / Monumente mit Seele / L’âme des monuments (Originalni naziv)

dokumentarni

Upoznajte najljepša mjesta koja su obilježila povijest europske umjetnosti

sez.1 ep.3U ovoj epizodi divit ćemo se vizionarskoj arhitekturi dok otkrivamo kulice i impresivnu mašineriju Wagnerove Opere. Potkraj 19. stoljeća skladatelj Richard Wagner odlučio je u Bayreuthu, daleko od mondenosti velikih gradova i usred prirode, sagraditi festivalsku dvoranu posvećenu svojim djelima. Želio je gledateljima ponuditi dotad neviđen doživljaj. Nadahnut amfiteatrima antičke Grčke, skladatelj je svu pozornost usmjerio prema pozornici stvorivši nevjerojatan dojam dubine. Mjesto je steklo svjetsku slavu i po jedinstvenoj akustici koja svakom posjetitelju omogućava jednak glazbeni doživljaj neovisno o tome gdje sjedi. Još i danas svake godine velik broj ljudi dolazi uživati u Wagnerovim remek-djelima.
 
Režija: Romain Cogitore, Clément Cogitore, ...
Scenarij: Nadja Dumouchel
Uloge:

Filmografija

Od Fontainebleaua do Alhambre pa preko Aachena, serija, kroz koju nas vodi Andréa Fies, poziva gledatelja na spektakularan i zabavan posjet ovim spomenicima.

U prvoj epizodi putovat ćemo kroz prostor i vrijeme otkrivajući najdojmljivija mjesta Fontainebleaua gdje se povijesni događaji prepleću s riječima velikana poput Flauberta i Mallarméa. Prošetat ćemo veličanstvenom Galerijom Franje I., Galerijom jelena i plesnom dvoranom. Uživat ćemo i u krasnim pogledima iz zraka na vrtove, jezera i krovove koji su posjetiteljima obično uskraćeni. Luj IX. Sveti, Franjo I., Luj XIV., Napoleon... Svi su oni željeli ostaviti trag u "pravom kraljevskom domu", dvorcu Fontainebleau. To je mjesto bilo poprište mnogih spletki i strastvenih ljubavi.

Komentari (0)

Foto