Prijatelj Joey (1957)

PAL JOEY (Originalni naziv)

mjuzikl romantika

Uspon pjevača prema zvjezdama začinjen ljubavnim intrigama

 
Režija: George Sidney
Scenarij: John O'Hara, Dorothy Kingsley
Uloge: Rita Hayworth, Frank Sinatra, Kim Novak, Barbara Nichols, Elizabeth Patterson

Filmografija

On je šarmantan, talentiran, zgodan, prijazan i duhovit. Ali je i prava lisica spremna prevariti svakoga na putu prema vlastitom uspjehu, dok se jednom pošteno ne zaljubi...

Joey Evans (Frank Sinatra) iznimno je talentiran pjevač u noćnim klubovima, ali i jako egoistična osoba sklona lomljenju srca ženama s kojima stupi u kontakt. Došavši u San Francisco bez i jednog novčića, Joey traži još jednu šansu, koja mu se pruži kada na jednoj zabavi u imućnoj domaćici Veri Simpson (Rita Hayworth) prepozna striptizetu koju je poznavao prije mnogo godina.

Vera se zaljubi u zgodnog pjevača i odluči mu otvoriti noćni klub, no Joey ne pokazuje prevelike znakove zahvalnosti jer je zauzet osvajanjem sramežljive Linde English (Kim Novak), djevojke koja bi ga čak mogla i promijeniti i izvesti na pravi put. Ljutita, Vera mu prijeti zatvaranjem kluba, ali Joey će ipak izabrati ljubav prije novca.

Klasičan mjuzikl s kraja pedesetih godina, "Prijatelj Joey" zapravo je romantična komedija o tome kako je prava ljubav sve što nam stvarno treba i jedina je sposobna popraviti ljude. Za ondašnje vrijeme spektakularna produkcija filmu je naposljetku donijela i četiri oskarovske nominacije, redom u tehničkim kategorijama, no danas je potpuno jasno kako film počiva na priči s kojom se svaki gledatelj može poistovjetiti, kao i na fantastičnim glumačkim rolama tri legende holivudskog filma: ljepotica Rite Hayworth i Kim Novak te neponovljivog Franka Sinatre. Na Staru godinu, uživajte u velikom stilu sofisticiranosti kakve je u današnjem Hollywoodu sve manje.


Komentari (1)

Foto