Mali Nicolas (2009)

LE PETIT NICOLAS / LITTLE NICHOLAS (Originalni naziv)

komedija obiteljski

Nicolas je sretan dječak zadovoljan svojim životom... dok ne sazna da mu je majka trudna

 
Režija: Laurent Tirard
Scenarij: Laurent Tirard, Grégoire Vigneron
Uloge: Maxime Godart, Valérie Lemercier, Kad Merad, Sandrine Kiberlain, ...

Filmografija

Film je snimljen prema istoimenoj seriji dječjih knjiga francuskog pisca Renéa Goscinnyja. Lik malenog Nicolasa predstavlja ilustraciju idealnog djetinjstva i nostalgično prisjećanje 1950-ih godina.

Mali Nicolas (M. Godart) bistar je i znatiželjan 8-godišnjak kojem je u životu super. Svakodnevica uz brižnu majku (V. Lemercier) i oca (K. Merad) koji ga beskrajno vole, druženja i igre s prijateljima za Nicolasa je savršena i zapravo idilična. Budući da je njegova najveća želja da sve ostane baš takvo kakvo jest, jednog ga dana prilično neugodno iznenadi saznanje da mu je majka trudna i da će uskoro dobiti brata ili sestru. A kad od prijatelja koji imaju mlađu braću dozna da je njima dolazak prinova sve pokvario, Nicolas odluči poduzeti nešto da u svom slučaju spriječi takav razvoj događaja. Nakon što uz pomoć prijatelja najprije bezuspješno pokuša pozornost roditelja zadržati samo na sebi, Nicolas zaključi da pod svaku cijenu mora spriječiti rođenje djeteta...

Dječji roman "Mali Nicolas" najpopularnija je dječja serija knjiga u Francuskoj. Njihov autor René Goscinny kod nas je najpoznatiji kao scenarist kultnih strip-serijala "Lucky Luke" "Astérix" i "Iznogoud". Serija romana za djecu "Mali Nicolas" izvorno je objavljivana od 1959. do 1965. godine, a romane je sjajno ilustrirao Jean-Jacques Sempé. U vrijeme njihovog premijernog objavljivanja naracija je bila prilično inovativna jer događaje u prvom licu opisuje sam protagonist.


Komentari (3)

Foto