James Bond 007: Špijun koji me volio (1977)

THE SPY WHO LOVED ME (Originalni naziv)

akcija triler avantura

Legendarni J. Bond (R. Moore) riješava misteriozni nestanak britanske i ruske podmornice

 
Režija: Lewis Gilbert
Scenarij: Christopher Wood, Richard Maibaum
Uloge: Roger Moore, Barbara Bach, Curt Jurgens, Richard Kiel, Caroline Munro

Filmografija

Ako postoji generalni konsenzus po kojem je Sean Connery prihvaćen kao najbolji Bond svih vremena, ipak bi bila velika nepravda u raspravi ne spomenuti ime Rogera Moorea. "James Bond 007: Špijun koji me volio", redatelja Lewisa Gilberta, jedan je od filmova koji potvrđuju taj stav jer je u njemu Moore naprosto fantastičan. Sve klasične sastavnice bondijane prisutne su i u ovome naslovu: spektakularne akcijske scene, futuristički gadžeti, lijepe žene, megalomanski zlikovci i Bondova nevjerojatna izvlačenja iz opasnih situacija.

Istovremeni nestanak britanske i ruske podmornice zaprepast će tajne obavještajne službe tih zemalja, a jedini je trag mikrofilm sa zabilježenim kretanjem britanske podmornice. Britanci u istragu šalju Jamesa Bonda (Roger Moore), a Rusi Anyu Amasovu (Barbara Bach), poznatiju pod kodnim imenom Triple-X.
Bond i Amasova se isprva bore za posjed mikrofilma, kao i prednost u istrazi, ali vrlo skoro dobivaju naredbe o udruženju i zajedničkoj istrazi. Ispostavlja se kako je njihov pravi neprijatelj poludjeli milijunaš Karl Stromberg (Curt Jurgens) koji planira uništiti svijet serijom nuklearnih napada, tako da će eventualni preživjeli biti primorani živjeti u njegovome podmorskom svijetu. Također, prošlost će se Bondu ispriječiti u nezgodnom trenutku, kada Anya shvati kako je upravo on bio taj koji je na jednom od prijašnjih zadataka ubio njezina bivšeg ljubavnika.
Nakon svojevrsnog zagrijavanja u prethodna dva naslova iz najslavnijega špijunskog filmskog serijala, Roger Moore je u svojem trećem portretiranju Jamesa Bonda pokazao kako ničim ne zaostaje za svojim prethodnicima, snimivši jedan od najbolji filmova o agentu 007 uopće. Snimljen prije točno 30 godina, "Špijun koji me volio" u usporedbi s recentnim naslovima serijala možda i može izgledati zastarjelo, ali valja se prisjetiti kako je za ono vrijeme i on predstavljao festival modernih efekata i spektakularne kinematografije. Uz to, stari školski šarm i prirodan osjećaj Rogera Moorea čine ovaj film iznimno lakim za gledanje i uživanje, a redatelj Lewis Gilbert na raspolaganju je imao i jednog od najpamtljivijih sporednih likova serijala, legendarnog Zubu (Jaws) u izvedbi Richarda Kiela.

Komentari (3)

Foto