Glasnik (2009)

The Messenger (Originalni naziv)

drama romantika ratni

Američki vojnik nađe se u etičkoj dilemi kad započne vezu s udovicom poginulog časnika

 
Režija: Oren Moverman
Scenarij: Oren Moverman, Alessandro Camon
Uloge: Ben Foster, Woody Harrelson, Samantha Morton, Jena Malone, Steve Busceni, ...

Filmografija

Izvrstan redateljski prvijenac darovitog Orena Movermana ("Rampart") koji je nekad bio pripadnik izraelske vojske te je kao padobranac sudjelovao u borbama. Film, osim toga, nose i snažni i impresivno psihološki profilirani karakteri protagonista.

Zbog povrede očiju i ranjene noge mladi narednik Will Montgomery (B. Foster) nedavno se vratio iz aktivne službe u Iraku, gdje je u borbama doživio traumatična iskustva. Will je pošten i plemenit mladić koji tijekom oporavka, umjesto da vrijeme u bazi Fort Dix provodi u odmaranju i ljenčarenju, preostala tri mjeseca službe prihvati neugodan zadatak obavještavanja obitelji poginulih vojnika o smrti njihovih najmilijih. U obavljanju tog nezahvalnog posla njegov je partner stariji i iskusniji satnik Tony Stone (W. Harrelson), a njihov je zadatak da u roku od 24 sata nakon pogibije vojnika o tome obavijeste njegovu obitelj te da je upoznaju s osnovnim detaljima tragičnog događaja. Will i Tony međusobno se razlikuju: dok je Will smiren mladić traumatiziran sjećanjem na pogibiju suborca te razočaran činjenicom da se njegova nekadašnja djevojka Kelly (J. Malone) udaje za drugog, Tony je veteran Zaljevskog rata koji se protiv vlastitih demona bori alkoholom i lovom na suknje. Nakon teškog susreta s Daleom Martinom (S. Buscemi), ocem poginulog vojnika kod kojeg vijest o izazove histerični napad, Will će upoznati staloženu Oliviju Pitterson (S. Morton), majku tamnoputog dječačića Matta (J. Duran-Abreau) koja se hrabro nosi s tragičnom viješću i s kojom će se Will početi viđati...
Drama je 2010. godine nominirana za Oscara u kategorijama najbolje sporedne muške uloge i najuspješnijeg izvornog scenarija, za koji su redatelj i koscenarist Alessandro Camon ("Metak u glavu") nagrađeni berlinskim Srebrnim medvjedom. Nominirana je i za Zlatni globus za sporednu ulogu Woodyja Harrelsona ("Rođeni ubojice", "Dobrodošli u zemlju zombija").

Komentari (2)

Foto