Pravedan cilj (1995)

JUST CAUSE (Originalni naziv)

triler

Vapaj za pomoć krivoptuženog cijenjenom odvjetniku i borcu za ljudska prava

 
Režija: Arne Glimcher
Scenarij: Jeb Stuart, John Katzenbach
Uloge: Sean Connery, Laurence Fishburne, Kate Capshaw, Blair Underwood, Ed Harris...

Filmografija

Ugledni profesor prava (S. Connery) s Harvarda prihvaća na Floridi obranu crnog mladića optuženog za ubojstvo i masakr dvanaestogodišnje djevojčice. Bobby Earl (B. Underwood) je student koji je već imao problema s policijom, a kod privođenja je brutalno pretučen i psihički zlostavljan, pa je njegovo priznanje zločina upitno. Armstrong vjeruje mladiću da nije počinio zločin i kreće u istragu. Policija nije susretljiva, štoviše čini sve kako bi omela njegova nastojanja u otkrivanju istine...

Slavni Sean Connery glavna je zvijezda ovoga izvrsnog, kompleksnog trilera.

Pred Bobbyjem Earlom (Blair Underwood) tek je nekoliko dana života prije nego li ga upute na električnu stolicu zbog ubojstva male djevojčice, koje je navodno počinio prije osam godina. On poziva sveučilišnog profesora s Harvarda, Paula Armstronga (Sean Connery), iznimno cijenjenog odvjetnika i poznatog borca za rasnu jednakost, da mu pomogne dokazati nevinost.Bobby tvrdi kako mu je sve namješteno samo zato što je crnac, a zanemareni dokazi, na koje Armstrong nailazi već po samom dolasku na mjesto zločina, ukazuju da se proces vodio brzo i nespretno te da je policija Bobbyja označila kao ubojicu i prije same istrage.

Izvanserijski akcijski triler "Opravdana sumnja" smješten je duboko u vrelinu i močvare Floride, što cijeloj atmosferi filma daje dodatnu dozu uvjerljivosti - gotovo je moguće osjetiti znoj i ubode komaraca.

Rezultat je to sjajno obavljenog posla redatelja Arnea Glimchera ("Kraljevi mamba"), poznatijeg kao producenta, koji je vrlo suptilno izbalansirao elemente trilera, istrage i ozbiljne drame o rasi i predrasudama. Glimcher se posla prihvatio na nagovor samog Seana Conneryja, koji je u ulozi mudrog i snalažljivog profesora Armstronga dao jednu od svojih najboljih uloga posljednjeg desetljeća. Posebna je zanimljivost gledati mladu Scarlett Johansson, koja se u zadnjih nekoliko godina svojim ulogama u "Ghost World", "Izgubljeni u prijevodu" ili "Djevojci s bisernom naušnicom" potvrdila kao možda i najveća holivudska zvijezda novije generacije.


Komentari (2)

Foto