Fluke (1995)

FLUKE (Originalni naziv)

obiteljski

Nakon smrti otac se vraća obitelji u obliku psa nadoknađujući sve svoje propuste

 
Režija: Carlo Carlei
Scenarij: James Herbert, Carlo Carlei
Uloge: Samuel L. Jackson, Matthew Modine, Nancy Travis, Eric Stoltz, Max Pomeranc

Filmografija

Thomas Johnson (Matthew Modine) je radoholičar koji skoro sve svoje vrijeme provodi na poslu, ne posvećujući dovoljno pažnje svojoj obitelji i prijateljima. Jednoga dana, Thomas doživi automobilsku nesreću u kojoj smrtno strada, ali se na svijet vrati u tijelu psa.

Mladi čovjek, kasnije ćemo doznati da se zove Tom Johnson, pogine u automobilskoj nesreći. Istodobno, u jednom se leglu nade štene čiji je prvi dodir s vanjskim svijetom nježno lizanje njegove majke. Tko zna kakav bi bio njegov život da i on i cijela njegova obitelj nisu odvedeni u šinteraj? On je vrlo inteligentan, inteligentniji od normalnih pasa i uspije se osloboditi. Ne uspije, na žalost, osloboditi svoju majku, pa svijetom luta sam, sve dok ga ne posvoji jedna stara beskućnica. Ona otkriva da je psić vrlo inteligentan kad vidi da on svaki put točno pogodi pod kojom je orahovom ljuskom skrila kugicu, a to je igra koju ne uspijeva svladati ni većina ljudi. Ljudi se okupljaju oko njih i oni zarade dosta novca, a kad jedan prolaznik kaže: "Nije to ništa, to je samo "fluke" (što u slobodnom prijevodu znači slučajan pogodak), ona dade psiću ime Fluke. Život bi Flukeu bio lagan da njegova vlasnica ne umre i on opet ostaje sam. Od samoće i bespomoćnosti spasit ce ga iskusni pas Rambo s kojim će se sprijateljiti. Fluke priznaje Rambu da ima neobične snove: u nepovezanim slikama vidi neki ljudski život koji ne može razumjeti, sve dok ga instinkt ne odvede pred školu u koju ide Brian Johnson. Kad vidi Briana i njegovu majku Carol, Fluke je tako uzbuden da gotovo nasrce na automobil, a kad ga Carol odgurne, zadnjim snagama trči za automobilom sve do njihove kuće...

Tako počinje jedan od najneobičnijih filmova sa psom u glavnoj ulozi, film koji ni u jednom trenutku nije predvidiv ni dosadan. Iako su ga mnogi kritičari proglasili premracnim za žanr obiteljskog filma zbog motiva reinkarnacije i zbog emocija koje izaziva, "Fluke" je lijepa, topla, fantasticna priča o ljubavi koja potiče maštu i osjećaje, o tome kako čovjek prečesto zaboravlja da su mu njegovi najbliži mnogo važniji od posla i zarade i kako toga, na žalost, postaje svjestan tek kad ih izgubi.

Uz izvrsne ljudske glumce, prije svega tada dječaka Maxa Pomeranca (Searching for Bobby Fisher), koji je za ulogu Briana bio nominiran za nagradu Saturn na festivalu fantastike, glavni šarm filmu daje psić Comet, poznata televizijska i filmska zvijezda, u ulozi Flukea, ali i simpaticni Barney čiju ulogu Ramba savršeno upotpunjuje glas Samuela L. Jacksona.


Komentari (1)

Foto