Broadchurch (2013)

Broadchurch (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Mali obalni grad skriva veliku tajnu

 
Režija: Euros Lyn, James Strong
Scenarij: Chris Chibnall
Uloge: Olivia Colman, David Tennant, Jodie Whittaker, Andrew Buchan, Adam Wilson...

Filmografija

Ubojstvo dječaka šokirat će stanovnike gradića koji će od ljubaznih susjeda vrlo brzo postati neprijatelji, ali i potencijalni osumnjičenici. Može li detektiv iz velegrada uloviti ubojicu u gradiću punom tajni?

Policijski inspektor Alec Hardy (David Tennant) potajno je došao u priobalni gradić Broadchurch nakon incidenta u bivšoj postaji. Htio je ostati anoniman dok interna kontrola ne razriješi njegov status, no otkriće mrtvog dječaka Dannyja Latimera podno litice na glavnoj plaži promijenit će taj plan. Hardy se ubrzo nađe u teškoj situaciji jer, osim što se nalazi u gradiću u kojem ne zna nikoga, a sugrađani znaju sve o svakome, slučaj ubojstva dječaka vodit će načelnica Ellie Miller (Olivia Colman), koja je i sama bliska sa žrtvinom obitelji. Dannyjeva majka Beth (Josie Whittaker), otac Mark (Andrew Buchan) i sestra Chloe traumatizirani su smrću, baš kao i cijela zajednica koju je ova tragedija duboko pogodila.
Dok traže dokaze o počinitelju, detektiv Hardy i načelnica Miller bore se s vremenom, ali i medijskim ludilom koje svakom danom raste, utjerujući strah građanima Broadchurcha jer ne znaju identitet ubojice koji i dalje šeće ulicama
O SERIJI
Nakon uspješnog "Downton Abbeya" 2010., niti jedan projekt nije toliko uzdrmao britansku televizijsku scenu kao "Broadchurch". Autor i scenarist serije Chris Chibnall (zaslužan i za druge britanske projekte poput serija "Torchwood", "Život na Marsu" i "Dr. Who") uspio je u svojem naumu i napravio je netipičnu kriminalističku seriju nimalo nalik onima koje se već godinama emitiraju u Americi i Europi, seriju s inteligentnom pričom koja u svakoj novoj epizodi otkriva rješenja novih zagonetki i pokazuje gledateljima koliko jedna tragedija može imati učinka na ostale članove obitelji, ali i na zajednicu toliko blisku da joj je nemoguće skriti najdublje tajne.
U Chibnallovu ideju vjerovala je nezavisna produkcijska kuća Kudos Film and Television i britanski televizijski kanal ITV koji je u posljednje vrijeme postao veliki suparnik moćnom divu BBC-u, emitirajući izvrsne i rado gledane formate.
U seriji "Broadchurch" uloge dvoje detektiva koji vode lov na ubojicu pripale su jednim od najpoznatijih britanskih glumaca današnjice, Davidu Tennantu ("Dr. Who", "Samohrani otac", filmovi o Harryju Potteru) i Oliviji Coleman. Osim odlične interpretacije dvoje glavnih glumaca, kritičari su pohvalili produkciju serije za vizualni dojam i Chrisa Chibnalla za vješto osmišljene dijaloge i napetu priču koja će svakoga ostaviti bez daha, uspoređujući je s dvjema nezaboravnim serijama, modernom danskim krimi serijalom "Ubojstvo" i američkim "Twin Peaksom" Davida Lyncha.
ZANIMLJIVOSTI
Chris Chibnall osobno je želio da dvoje glavnih protagonista serije, detektive Ellie Miller i Aleca Hardyja, glume Olivia Coleman i David Tennant. I dok je s Coleman surađivao po prvi put, Chibnall je Tennanta poznavao već duži niz godina, još dok su radili na seriji "Dr. Who".
Glumica Olivia Coleman priznala je da su je mnoge scene iz serije iskreno potresle, toliko da je tijekom većine njih lila prave suze - u potocima. "Svaku sam scenu doživjela emotivno, možda čak i previše emotivno jer sam i sama majka koja se boji za živote svoje djece. Pokušavala sam se smirivati prije i nakon snimanja scena jer ipak glumim snažnu policajku, ali si nisam mogla pomoći. Žao mi je jer smo zbog mene teške scene ponavljali više puta."
Već nakon četvrte epizode, svi su Britanci htjeli doznati tko je ubojica. Mediji su uvelike počeli nagađati tko je počinitelj, kladionice su postavile mogućnost klađenja na osam ponuđenih imena najsumnjivijih likova, a cijela nacija nije toliko iščekivala odgovor još iz vremena 1980-tih kada se tražio identitet osobe koja je pucala na J.R.-a u seriji "Dallas"
Kako bi zadržali u tajnosti identitet počinitelja do samog emitiranja posljednje epizode, televizijski kanal ITV, koji je emitirao seriju u Velikoj Britaniji, je posljednju epizodu "Broadchurcha" držao u tajnom sefu do samog početka emitiranja, a samo je 29-ero ljudi znalo tko je ubojica, odnosno glavni glumci, uži tim produkcije, autor i šefovi televizijske kuće ITV. Glumica Olivia Coleman u jednom je intervjuu izjavila da je zajedno s ostalim kolegama 'izbjegavala alkohol kako ne bi došla u nezgodnu situaciju i nekome otkrila tko je ubio Dannyja', dok je glumac Jonatan Bailey (reporter Olly u seriji) izbjegavao druženje s prijateljima kako ne bi ispao grub jer nije smio otkriti počinitelja.
Gradić koji 'glumi' Broadchurch, West Bay u okrugu Dorset, u jugo-zapadnom dijelu Engleske, savršeno se uklapa u Chibnallovu priču malog priobalnog mjesta. Mještani su isprva bili skeptični zbog dolaska televizijske ekipe, ali im sada mogu itekako zahvaliti na tome. Naime, otkako je serija počela s emitiranjem, West Bay je doživio ekonomski procvat: osim što u gradić dolaze turisti koji žele posjetiti mjesta na kojima se snimala serija (liticu, plažu, policijsku postaju, kioske), turistički su vodiči 'rezervirani' već mjesecima unaprijed, bilježi se rast prenoćišta, prodaje hrane i pića te brodskih vezova u luci, a internet stranica lokalne turističke zajednice svakodnevno prima preko 200 posjeta u minuti! Zbog toga je čak desetak manjih tvrtki otvorilo svoja sjedišta upravo u West Bayu.

Komentari (7)

Foto