Krvava bajka (1969)

Krvava bajka (Originalni naziv)

ratni

Prisjećanje na žrtve kragujevačke tragedija kroz grupicu dječaka, uličnih čistača cipela

 
Režija: Branimir Janković
Scenarij: Branimir Janković
Uloge: Mija Aleksić, Ljuba Tadić, Mira Stupica, Vasa Pantelić, Ljubiša Jovanović...

Filmografija

Kratko primirje prekida se nakon sukoba Partizana i okupatora nadomak grada u kojem stradava nekoliko neprijateljskih vojnika čiji časnici kao odmazdu odlučuju streljati 100 građana na svakog poginulog vojnika. Početak je to lova na ljude i borbe za goli život.

U okupiranom Kragujevcu stanovništvo živi u velikom strahu nakon prvih ratnih žrtava. Tisuće radnika odbilo je surađivati s okupatorom nakon čega su građani suočeni sa progonima, surovom represijom, nestašicom hrane i maltretiranjem. Ni djeci nije puno bolje, no oni se uspjevaju nekako organizirati i doći do novaca. Pod vodstvom Malog Piljaka čiste cipele okupatorskim vonicima ispred vojarne.

Partizanski odred djeluje u blizini grada i u okršaju gine desetina neprijateljskih vojnika. Naređenje je kratko: za svakog Njemca streljati 100 građana. Toga dana, grupa malih čistača cipela odbila je očistiti prljave njemačke čizme. I njih odvode na streljanje. Kragujevac je postao grad crnih zastava i crnih marama, a posmrtna zvona zvone, jer se drži opijelo za 7000 streljanih. 


Komentari (0)

Foto