Groznica dolazi u El Pao (1959)

La fièvre monte à El Pao (Originalni naziv)

drama

Događaje na izmišljenom otoku lako je shvatiti kao alegoriju na Buñuelovu Španjolsku

 
Režija: Luis Bunuel
Scenarij: Luis Bunuel, Luis Alcoriza, Henri Castillou, ...
Uloge: Gérard Philipe, María Félix, Jean Servais, Miguel Ángel Ferriz, ...

Filmografija

Redatelj ovim filmom stavlja fokus interesa na turbulentne političke i socijalne prilike u izmišljenoj južnoameričkoj državici kojom caruje totalitarizam, pri čemu jasno i izravno kritizira nemoral, pohlepu, egoizam i prevladana etička pravila.

Nakon što je u organizaciji poručnika Garcíje (R. Dantés) u atentatu ubijen nepopularni guverner Mariano Vargas (Miguel Ángel Ferriz), vladar izmišljenog južnoameričkog otoka Ojede, njegov odani glavni tajnik Ramón Vázquez (G. Philipe) nađe se u velikim nevoljama.

Ramón je pošten čovjek i liberal koji već neko vrijeme održava ljubavnu vezu s Vargasovom udovicom Inés Rojas (M. Félix), a poručnik Garcíja upravo tu činjenicu iskoristi da bi sumnju za urotu i guvernerovo ubojstvo svalio na njega. Ramón dozna da će novim guvernerom otoka postati sadist Alejandro Gaul (J. Servais). To će ubrzo ugroziti mir i stabilnost na otoku, a sve će se dodatno pogoršati kad Ramón shvati da je Gaul bacio oko na Inés. Kako bi pokvario njegove planove, Ramón počne stanovništvo otoka i političke zatvorenike pripremati za pobunu protiv novog guvernera...


Komentari (0)

Foto