Patnja teškog radnika (2005)

Working Man's Death (Originalni naziv)

dokumentarni

Dokumentarni serijal u četiri nastavka istražuje poziciju fizičkog rada u suvremenom svijetu

 
Režija: Michael Glawogger
Scenarij: Michael Glawogger
Uloge:

Filmografija

Upoznat ćemo poslove koji su iscrpljujući, zahtjevni i ponekad opasni. Oni koji ih imaju (ne)sreću obavljati mogu se nazvati i lavovima, duhovima, braćom i herojima. Upravo ih tako dijeli autor u četiri priče o njihovom radu, trudu i patnji.

Dokumentarac daje dubinski uvid u život slobodnih rudara u Ukrajini koji provode dane puzeći kroz skučena vratila iscrpljenih rudnika kako bi iskopali život za sebe. Na putu u Nigeriji autor provodi vrijeme na mesnoj tržnici u Port Harcourtu gdje se odvija krvava i frenetična akcija. Tamo se dovode krave i koze na klanje, a potom ih se reže, peče i čisti za prodaju. Klaonica je poput vizije pakla u kojoj vladaju buka, krv i dim, a u takvoj atmosferi neki svakodnevno rade dok su za neke već i snimke tog mjesta teške za podnijeti. Kamere će zabilježiti i odlagalište brodova u Gadaniju u Pakistanu gdje se  napuštena plovila nasukavaju i rastavljaju zbog prerade metala, a sve to bez gotovo ikakve mehanizacije. Dokumentarna serija snimana je i na istočnoj Javi u Indoneziji gdje se ljudi penju strmim stazama udišući štetne pare kako bi prenijeli težak teret sa sumpornim kamenjem.

Michael Glawogger je nagrađivani austrijski redatelj i snimatelj koji se školovao na San Francisco Art Institutu i Filmskoj akademiji u Beču. Među brojnim dokumentarnim filmovima koje je snimio i s kojima je pohodio brojne filmske festivale ističu se 'Megacities', 'Patnja teškog radnika', 'Slumming' i 'Ant Street' za koje je primio nagrade Vienna Film Festival, Sao Paolo Golden Spin, Vancouver Intrnational Film Festival i mnoge druge. 

''Posao može biti mnogo toga. Često je jedva vidljiv, ponekad ga je teško objasniti, a u mnogim slučajevima nemoguće oslikati. Teški manualni rad je zato vidljiv, opipljiv i može ga se prikazati. Upravo zato na njega gledam kao na jedini pravi posao.''

 
 

Komentari (0)

Foto