Seks je komedija (2002)

SEX IS COMEDY (Originalni naziv)

drama

Problemi redateljice koja snima ljubavnu scenu s dvoje glavnih glumaca koji se ne podnose

 
Režija: Catherine Breillat
Scenarij: Catherine Breillat
Uloge: Anne Parillaud, Grégoire Colin, Roxane Mesquida, Ashley Wagner

Filmografija

Francuska sineastica Catherine Breillat proslavila se potkraj 90-ih filmom "Romansa", u kojem je ispitivala erotske odnose između muškaraca i žena, ne ustručavajući se prizora eksplicitnog seksa, a ne zazirući ni od istraživanja sadomazohističkih odnosa...

Redateljica Jeanne ima poteškoća na snimanju svog novog filma. Dvoje mladih glavnih glumaca ne podnose se dobro, pa nikako da uvjerljivo odglume vrlo važne ljubavne prizore. Jeanne je u bliskoj vezi s glavnim glumcem, kojem otvoreno govori o njegovim prednostima i manama, održavajući s njim neobičan odnos u kojem je istodobno redateljica koja vodi svog glumca, ali i "majka" i "ljubavnica"...

Francuska sineastica Catherine Breillat svoju reputaciju je potvrdila filmom "A ma soeur!", u kojem je vrlo mlade glumice angažirala u seksualnim prizorima, a iskustvo s njihova snimanja potaknulo ju je na projekt "Sex Is Comedy". Zanimljivo je da je glavna glumica prethodnog filma, Roxane Mesquida, angažirana u ovom da odglumi nelagodu pri snimanju seksualnih scena, dakle da odglumi ono što je stvarno doživljavala na setu ranijeg filma.

"Sex Is Comedy" svojom se usredotočenošću na zbivanja na filmskom setu nastavlja na filmove poput Truffautove "Američke noći" ili Wendersovog "Stanja stvari", a propituje složene odnose manipulacije (erotskom) moći u kojima, u većoj ili manjoj mjeri, sudjeluje svo troje protagonista.

Nositeljica glavne uloge redateljice, svojevrsnog idealiziranog alter ega Catherine Breillat, kultna je glumica Anne Parillaud, proslavljena naslovnom ulogom u Bessonovoj "Nikiti", dok je tumač glavnog muškog lika Grégoire Colin, poznat kao makedonski pravoslavni redovnik koji je u iskušenju prekinuti zavjet šutnje kako bi pomogao proganjanoj albanskoj djevojci (Labina Mitevska) u glasovitom filmu Milča Mančevskog "Prije kiše", ali i kao beskrupulozni fatalni zavodnik u još jednom kultnom ostvarenju, "Životu iz anđeoskih snova" Ericka Zonce.


Komentari (0)

Foto