Lakoća (2003)

LEVITY (Originalni naziv)

drama kriminalistički

Nakon izlaska na uvjetnu slobodu ubojica se želi i dodatno iskupiti za počinjeno zlodjelo

 
Režija: Ed Solomon
Scenarij: Ed Solomon
Uloge: Billy Bob Thornton, Morgan Freeman, Holly Hunter, Kirsten Dunst, ...

Filmografija

Nakon što mu je zbog dobrog vladanja doživotna zatvorska kazna zamijenjena vremenskom, mirni i povučeni Manuel Jordan (B. B. Thornton) se poslije 23 godine robije neočekivano nađe na uvjetnoj slobodi. Vrativši se u svoju čikašku četvrt, Manuel dozna da je za skrb o njemu zadužen blagi svećenik Miles Evans (M. Freeman), čovjek pun razumijevanja za tuđe nevolje, koji lokalnim klincima, skrenulima na put alkoholizma, narkomanije i kriminala, pomaže u odvikavanju i vraćanju zdravom životu...

Prividno distancirana i gotovo katatonična osoba, Manuel je izuzetno senzibilan muškarac koji već više od dva desetljeća ispašta zbog zločina koji je počinio. Kao mladi huligan, Manuel je jedne noći sa skupinom svojih vršnjaka odlučio opljačkati mjesnu trgovinu, prilikom čega je hladnokrvno i bezrazložno ubio prodavača Abnera Easleya (L. Robertson), čovjeka čije mu je lice od tada stalno pred očima.

Doživotno ispaštanje zbog počinjenog zlodjela Manuel smatra sasvim opravdanim, štoviše želi se i dodatno iskupiti. A najbolji način za to je pružanje pomoći Adele Easley (H. Hunter), sestri njegove pokojne žrtve i samohranoj majci tinejdžera Abnera (G. Wigdor), koji je ime dobio po ubijenom ujaku. Zbližavajući se s Adele, Manuel joj isprva odluči zatajiti svoj identitet, ne sluteći da će s njom započeti neobičnu ljubavnu vezu. A među štićenicima svećenika Evansa je i problematična Sofia Mellinger (K. Dunst), djevojka iz bogate obitelji koja u alkoholu traži izlaz od ispraznog života...

Godine 2003. s uspjehom prikazan na festivalu u Sundanceu, debitantski kino film scenarista (Velika avantura Billa i Teda, Super Mario Bros., Obiteljske veze) i redatelja Eda Solomona, najpoznatijeg po scenarističkim predlošcima za hitove "Ljudi u crnom" i "Charliejevi anđeli", tematski je intrigantna, slojevita, izuzetno emotivna i vrlo atmosferična egzistencijalistička krimi drama, koju kao jedan od izvršnih producenata supotpisuje i cijenjeni filmaš Fred Schepisi (Plenty, Roxanne, Ruska kuća). To je suptilna karakterna studija promišljeno sporog ritma, koja počiva na efektnom predočavanju redom nesretnih protagonista i njihovih zapletenih odnosa, na životnim dijalozima te na sugestivnom kreiranju meditativnog, tjeskobnog i nerijetko turobnog ozračja.

Na ideju za zaplet redatelj je došao podučavajući štićenike jednog maloljetničkog zatvora, među kojima je bio i tinejdžer koji je sa sobom uvijek nosio fotografiju svoje žrtve, upravo kao što čini i središnji lik Solomonova filma. Nenametljiva režija nadopunjena je izvrsnim nastupima zvjezdane glumačke postave, predvođene oskarovcima B. B. Thorntonom (Mrtav čovjek, Oštrica zločina, Predsjedničke boje, Jednostavan plan, Alamo, Ledena žetva), M. Freemanom (Vozeći gospođicu Daisy, Rat za slavu, Robin Hood: Princ lopova, Nepomirljivi, Sedam, Kolekcionar, Amistad, Bolničarka Betty) i H. Hunter (Zauvijek, Piano, Tvrtka, Imitator, Živjeti na sav glas, Tko je ovdje lud), zatim K. Dunst (Interview s vampirom, Male žene, Predsjedničke laži, Osmijeh Mona Lise, Wimbledon), možda najpoznatija po ulozi u trilogiji "Spider-Man".

Svakako, zasluge za vrlo povoljne dojmove o cjelini pripadaju i pet puta za Oscara nominiranom direktoru fotografije Rogeru Deakinsu (1984., Sid i Nancy, Olujni ponedjeljak, Iskupljenje u Shawshanku, Rob Roy, Odlazak u smrt, Fargo, Veliki Lebowski, Čovjek kojeg nije bilo, Zaselak, Gušteri), stalnom suradniku braće Coen, kao i cijenjenom montažeru Pietru Scagliji (Mali Buda, Dobri Will Hunting, Gladijator, Sjećanja jedne gejše), nagrađenog Oscarima za rad na filmovima "JFK" i "Pad Crnog jastreba".


Komentari (0)

Foto