Gospodar prstenova: Dvije kule (2002)

THE LORD OF THE RINGS: THE TWO TOWERS (Originalni naziv)

akcija avantura fantastika

Drugi nastavak fantastične trilogije "Gospodar prstenova"

 
Režija: Peter Jackson
Scenarij: Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens, ...
Uloge: Elijah Wood, Ian McKellen, Liv Tyler, Viggo Mortensen, Sean Astin, ...

Filmografija

Godinu dana nakon velikog komercijalnog i umjetničkog uspjeha prvog dijela filmske trilogije "Gospodar prstenova", redatelja Petera Jacksona, prikazan je nastavak fantastične priče o stanovnicima mitskog Međuzemlja. I dok je "Prstenova družina" kao inicijalni dio imala zadatak predstaviti okolnosti i protagoniste priče, "Dvije kule" dobile su ulogu što dinamičnije i sadržajnije premostiti uvod i rasplet u trećem dijelu "Povratak kralja" (2003).

Nakon što je čarobnjak Gandalf (I. McKellen) nestao u provaliji, a Prstenova se družina raspala na tri dijela, hobit Frodo (E. Wood) nastavlja put prema Mordoru sa svojim najboljim prijateljem Samom (S. Astin). Iako iznemogao, mučen priviđenjima i u bijegu pred okrutnim orkama, Frodo ne odustaje od zadatka koji mu je povjerio Gandalf: prenijeti svemoćni prsten zlog čarobnjaka Saurona do ognja Mordora i ondje ga zauvijek uništiti. Froda i Sama presrest će nekadašnji vlasnik prstena Gollum (A. Serkis) koji će im se ponuditi kao vodič do odredišta. Ostala dvojica hobita Merry (D. Monaghan) i Pippin (B. Boyd) dospiju u šumu čiji su čudesni stanovnici pastiri enti koji nimalo ne mare za male hobite. Treći dio družine čine Aragorn (V. Mortensen), patuljak Gimli (J. Rhys-Davies) i vilenjak Legolas (O. Bloom), koji stignu u kraljevstvo Rohan vladara Theodena (B. Hill). Kraljevoj nećakinji Eowyn (M. Otto) sviđa se Aragorn, a on je zaljubljen u vilu Arwen (L. Tyler) i svoju odvažnu misiju. Theoden je već u vlasti Sauronova vazala Sarumana (C. Lee) koji priprema zastrašujuću vojsku za odlučujući boj za prevlast u sve nesigurnijem Međuzemlju...
Prema velikom broju kritika "Dvije kule" najbolji je dio serijala zbog redateljeve neopterećenosti uvodnim objašnjavanjima i završnim zaključcima te zbog spoja intimističkih prizora i fascinantne akcije, osobito u završnoj sekvenci. Priča se nastavlja ondje gdje je završila "Prstenova družina". S obzirom da su sva tri dijela serijala snimana u kontinuitetu godinu i pol dana na lokacijama na Novom Zelandu od jeseni 1999. do proljeća 2001., i za "Dvije kule" vrijedi isto što i za prethodnu "Prstenovu družinu".
Riječ je o pravom trijumfu filmskog stvaralaštva u kojem je postignuta jedinstvena sinergija umjetničke vizije, tehničke virtuoznosti i lucidnog iščitavanja kultnog literarnog predloška. To je, dakako, istoimeni roman britanskog književnika J.R.R. Tolkiena koji su prilagodili redatelj Jackson i još troje scenarista među kojima je i Jacksonova supruga Fran Walsh. "Dvije kule" donijele su i nešto novo, zapravo puno više prostora dano je prvom pravom igrano-animiranom liku u povijesti kinematografije. Iako je već viđen u "Prstenovoj družini", lik Golluma u drugom dijelu scenski je potpuno ravnopravan ostalima što je zasluga posebne tehnike snimanja (motion capture) kojom se senzorski snimljeni pokreti glumca prenose u računalo i ondje naknadno animiraju. U ulozi Golluma je izvrsni A. Serkis koji će isto ponoviti i u slučaju naslovnog gorile sljedećeg Jacksonova hita "King Kong".
Ostale uloge ponavljaju dobro poznata imena iz prvog dijela: E. Wood (Žestoki udar), I. McKellen (Bogovi i čudovišta), V. Mortensen (Povijest nasilja), C. Lee (serijal Zvjezdani ratovi), O. Bloom (Troja), L. Tyler (Armagedon), C. Blanchett (The Aviator) i H. Weaving (serijal Matrix). Među ostalim treba izdvojiti novu članicu glumačke ekipe Australku M. Otto (Ispod površine) u ulozi Eowyn te drvolika bića ente, baš kao što treba istaknuti da su briljantna šminka, scenografija i kostimografija djela istih stručnjaka kao i u preostala dva dijela priče. Osim laskavih kritika, "Dvije kule" ovjenčane su i brojnim priznanjima.
Od šest nominacija za Oscara uključujući i kategoriju najboljeg filma, potvrđene su dvije (najbolji vizualni efekti i najbolja montaža zvuka), a osvojene su i tri BAFTA-e, četiri Saturna uključujući i kategoriju najboljeg fantastičnog filma te Grammy za sjajnu glazbu Howarda Shorea. Da je Gollum ovaj put jedan od najvažnijih likova svjedoči i naslovna pjesma "Gollum's Song" u izvedbi sopranistice Emiliane Torrini. Po prihodima na blagajnama kina "Dvije kule" peti je najuspješniji film svih vremena.

Komentari (18)

Foto