Lemurov blues (2012)

Natural World - Lemur Blues (Originalni naziv)

dokumentarni

Priča o borbi dva čovjeka za spas dražesnih primata nalik plišanim medvjedićima

 
Režija: John Brown
Scenarij:
Uloge:

Filmografija

Madagaskarske planine stanište su jednog od najrjeđih živih bića na svijetu - prekrasnog sniježnobijelog lemura, svilenog sifake, kojih je možda preostalo tek nekoliko stotina. Uskoro bi mogli posve izumrijeti jer njihovu prašumsku nastambu uništava ilegalna sječa drveća. Dva čovjeka vode bitku za spas tih strašljivih lemura samotnjaka pa su pokrenuli i vlastitu istragu da utvrde je li točno da životinje ugrožava proizvodnja gitara za koje se koristi madagaskarska palisandrovina.

Jedno jedino stablo palisandra s Madagaskara može postići cijenu višu od 20.000 dolara, a lijepo, tamnocrveno drvo rabi se za izradu najskupljih gitara na svijetu. Ilegalna sječa poprimila je razmjere epidemije, a nježni lemuri ugroženi su ne samo zato što im se uništava šuma u kojoj žive, nego i zato što je njihovo meso omiljena poslastica na jelovniku drvosječa.
Erik Patel ima misiju: osigurati tim lijepim životinjama budućnost. Osam je godina proveo naizmjence tragajući za sifakom i u lovu na logore ilegalnih drvosječa. Put ga iz šume vodi u obližnje gradove i luke gdje na dokovima čekaju kontejneri puni drveta namijenjenog i Istoku i Zapadu.

Ali ova detektivska priča vodi i u inozemstvo. Sacha von Bismarck na čelu je Obavještajne agencije za okoliš iz Washingtona D.C. On se služi novim zakonom kako bi zaustavio izvoz drveta. Također se kao tajni agent uvlači u pilane i šume Madagaskara da otkrije kamo točno odlazi drvo.

Jeste li znali?

Ženke sifake plodne su jedan jedini dan u godini. Mužjaci ih čeznutljivo posvuda slijede u nadi da će se na taj posebni dan zateći u povoljnom položaju.



Sifaka je jedan od najrjeđih sisavaca na Zemlji i na popisu je Međunarodne udruge za zaštitu prirode (IUCN) među 25 najugroženijih primata.


Komentari (0)

Foto