Šangaj (2012)

Shanghai Gypsy (Originalni naziv)

drama

Gangsterska ljubavna priča o bosanskim Romima

 
Režija: Marko Naberšnik
Scenarij: Marko Naberšnik
Uloge: Visak Viska, Asli Bajram (Bayram), Senad Bašić, Emir Hadžihafizbegović, ...

Filmografija

„Šangaj“, romantična gangsterska priča režisera Marka Naberšnika o bosanskim Romima koji tumaraju zemljom Slovenijom u potrazi za boljim životom, na filmskom festivalu u Montrealu osvojila je nagradu za najbolji scenarij.

"Šangaj" je ljubavna priča nastala na osnovu romana Ferija Lainščeka. Glavni protagonisti su članovi romske porodice Mirga koji žive u vrijeme pada Jugoslavije, u vrijeme kada su mnogi ljudi zaboravili da ljepota života leži, zapravo, u malim stvarima. Priču o četiri generacije pripovijeda središnji lik filma Lutvija Belmondo Mirga.

Film je sniman u Murskoj Soboti i njenoj okolini, gdje je specijalno za potrebe snimanja izgrađeno romsko naselje. Napravljen po uzoru na gansterske filmske epove tipa Coppolinog 'Kuma' ili Leonevog 'Bilo jednom u Americi', vraća iluziju na veliko platno i priča priču o posve drugačijim Romima, onima koje nismo sretali u drugim velikim filmovima iz romskog miljea sa ovih prostora, poput 'Skupljača perja' Saše Petrovića ili 'Doma za vešanje' Emira Kusturice. Za razliku od njih, 'Šangaj' nije crna socijalna drama ili neorealistička markesovska bajka, već jedna romantizirana priča o životu Roma u jednom vremenu, kroz čiju se sudbinu oslikava uspon i pad bivše zajedničke države.
 

Komentari (0)

Foto