Pčele ubojice (2010)

KILLER BEES OF AFRICA (Originalni naziv)

dokumentarni

Fascinantna priča o borbi za preživljavanje afričke pčele matice

 
Režija: Mike Wafer
Scenarij: Leo Slinger
Uloge: Stan Bernard

Filmografija

Zanimljiva priča o afričkoj pčeli koja se bori za preživljavanje na surovim ravnicama Kenije, na kojima vladaju divovi, a za slabe nema mjesta.

Danas je rođena kraljica. To je afrička kraljevska pčela pred njom su ozbiljni životni zadaci. Ona se sama mora pobrinuti da preživi, da produži svoju kraljevsku lozu i uništi sve ostale pretendente na prijestolje. Ova malena vladarica zapovijeda veličanstvenom nepobjedivom pčelinjom vojskom koja za nju sakuplja i sprema dragocjeni med, ali pritom se stalno mora boriti s okrutnim uvjetima koje im određuje Majka priroda. Naša kraljica, međutim, nije jedina od kraljevskoga roda na ovim kenijskim ravnicama - moćni slon je također u potrazi za boljim životnim uvjetima. Ovo je priča o tome kako se te dvije divlje životinje - jedna golema, druga sićušna - pokušavaju probiti do svježega prašumskoga raja na Mout Kenyiji i tako preživjeti.

Seoba afričkih pčela nevjerojatan je podvig. Kad dođe vrijeme da napuste svoje košnice, pčele započinju divlji ples - ali prije toga progutaju što više mogu meda i ličinki, jer im je to zaliha koju moraju ponijeti na svoj 150 kilometara dug put preko otvorene ravnice, na kraju kojega će biti nagrađene dobrim smještajem i obilnom ispašom.

JESTE LI ZNALI?

Ubod afričke pčele nije ništa opasniji od uboda obične europske pčele, premda afričke pčele reagiraju mnogo brže ako ih se uznemiri i kad su ugrožene mobiliziraju tri do četiri puta više radilica. Osim toga, uljeza mnogo dalje progone.


Komentari (0)

Foto