Roe vs Wade (1989)

Roe vs. Wade (Originalni naziv)

drama biografski

Snimano po istinitom slučaju koji je i danas uzrok mnogih kontroverzi

 
Režija: Gregory Hoblit
Scenarij: Alison Cross
Uloge: Holly Hunter, Jeff Allin, Dion Anderson

Filmografija

Holly Hunter glumi usamljenu i neobrazovanu teksašanku koja ostane trudna, a financijski nije u mogućnosti da uzdržava dijete. Kako bi izbjegla napuštanje djeteta, odluči se na pobačaj. No u Texasu joj to ne dozvole te se ona odluči obratiti Vrhovnom sudu.

"Jane Roe" ostala je trudna 1969. godine. Prijatelji su je savjetovali, da izjavi da je silovana, jer bi u tom slučaju mogla pobaciti. To je otpalo, jer nije bilo policijskog očevida. Obratila se odvjetnicama Sarah Weddington i Lindi Coffee, koje su malo prije toga diplomirale pravo na sveučilištu "University of Texas Law School". Zahtjevale su, da sud dopusti da Jane pobaci. U to vrijeme pobačaj je bio zabranjen, osim u posebnim okolnostima. Slučaj je došao sve do američkog Vrhovnog suda, koji joj je dozvolio da pobaci.

Prava Norma McCorvey ("Jane Roe") ipak nije pobacila, nego je rodila živo dijete, ali je zakon ostao na snazi do današnjih dana. Izjavila je, da u vrijeme sudskog procesa nije bila dovoljno informirana o pojedinostima postupka od strane odvjetnika i da nije bila upućena što stvarno pobačaj jest, te da ne bi sudjelovala u tome, da je znala punu istinu. 


Komentari (0)

Foto