Gospodar prstenova: Prstenova družina (2001)

THE LORD OF THE RINGS: THE FELLOWSHIP OF THE RING (Originalni naziv)

akcija avantura fantastika

Jedan od najimpresivnijih filmskih projekata u povijesti svjetske kinematografije

 
Režija: Peter Jackson
Scenarij: Peter Jackson, Fran Walsh, Philippa Boyens, ...
Uloge: Elijah Wood, Ian McKellen, Ian Holm, Viggo Mortensen, Sean Bean, ...

Filmografija

Redatelju Jacksonu je uspjelo istoimeni literarni predložak britanskog književnika i lingvista Johna Ronalda Reuela Tolkiena (1892.-1973.) vizualizirati na tako uvjerljiv način da se danas priča o stanovnicima Međuzemlja i njihovoj borbi protiv zla percipira podjednako i kao Tolkienovi romani, i kao Jacksonovi filmovi. To je uistinu veliki uspjeh, jer se činilo da je predložak gotovo nemoguće ekranizirati a da se ne naruši njegov originalni koncept, baš kao i Tolkienove iznimno maštovite zamisli.

U davna je vremena zli čarobnjak Sauron (S. Baker) stvorio svemoćni prsten kojim je ovladao svim ostalim prstenima moći u mitskom Međuzemlju. Međutim, stanovnici Međuzemlja suprotstavili su se Sauronu i nakon čarobnjakovog poraza njegov je prsten nestao. Godinama kasnije dobri čarobnjak Gandalf (I. McKellen) otkrije da se prsten nalazi u rukama hobita Bilba Bagginsa (I. Holm), stanovnika slikovitog Shirea. Znajući kakvu strahovitu moć posjeduje, Gandalf prisili Bilba da se odrekne zlosretnog prstena i preda ga svom nećaku Frodu (E. Wood)...
Na Gandalfov nagovor Frodo krene put mračne zemlje Mordor u čiji vulkan Mount Doom treba baciti prsten i tako Međuzemlje zauvijek osloboditi zla. Kako bi pomogli mladom hobitu, u Frodovoj se prstenovoj družini okupe još i njegovi sunarodnjaci Sam (S. Astin), Pippin (B. Boyd) i Merry (D. Monaghan), zatim ljudi Aragorn (V. Mortensen) i Boromir (S. Bean), patuljak Gimli (J. Rhys-Davies), vilenjak Legolas (O. Bloom), te Gandalf. S druge strane u lov na prsten krenu i sile zla predvođene Sauronovim slugom Sarumanom (C. Lee) koji počne okupljati strašnu vojsku čudovišnih orki...
Jackson je tri filma snimao u kontinuitetu od kraja 1999. do početka 2001. na rodnom Novom Zelandu, a prvi je premijerno prikazan u prosincu 2001. Reakcije su bile sjajne, pa je "Gospodar prstenova: Prstenova družina" ubrzo postao hit i jedan od najhvaljenijih filmova godine. Baš kao i prvi Tolkienov roman objavljen 1954., svojevrsna ekstenzija njegovog bestselera Hobit iz 1937., film prati okupljanje devetorice izabranih stanovnika mitskog Međuzemlja predvođenih dobrim hobitom Frodom kako bi u ognju mračne zemlje Mordor uništili svemoćni prsten zlog čarobnjaka Saurona. Istodobno bajka, akcijski spektakl i svevremena priča o borbi dobra i zla, Jacksonov je film oduševio ne samo prenošenjem književnog izvornika na veliko platno, nego i sjajnim produkcijskim rješenjima koja su se nametnula kao novi standard u snimanju sličnih projekata.
Specijalne efekte koji su uključivali na stotine digitalno obrađenih kadrova izradili su stručnjaci iz tvrtke WETA Workshop, scenografija je pravo remek-djelo Granta Majora, a gotovo 19.000 kostima izrađeno je prema zamislima kostimografkinje Ngile Dickson i njezinog kolege i maskera Richarda Taylora. Film je sniman na nizu lokacija na Novom Zelandu pri čemu je redatelj Jackson satelitskom vezom ravnao ekipama na terenu kako bi se racionaliziralo vrijeme i troškovi. Trud se višestruko isplatio, a nagrade su sustizale jedna drugu.
"Gospodar prstenova: Prstenova družina" dobio je, među ostalim, četiri Oscara (kamera, vizualni efekti, šminka i glazba) od ukupno 13 nominacija, četiri BAFTA-e, četiri nominacije za Zlatni globus, Grammy za glazbu Howarda Shorea, te priznanje Američkog filmskog instituta za film godine. Glavne su uloge podijelili E. Wood (Žestoki udar) kao Frodo, I. McKellen (Bogovi i čudovišta) za svoju interpretaciju čarobnjaka Gandalfa nominiran za Oscara, zatim I. Holm (Vatrene kočije) u ulozi Bilba Bagginsa, V. Mortensen (Povijest nasilja) kao budući kralj Aragorn, oskarovka C. Blanchett (The Aviator) u ulozi vile Galadriel, L. Tyler (Armagedon) kao Arwen, O. Bloom (Kraljevstvo nebesko) u ulozi Legolasa, H. Weaving (Matrix) kao Elrond, te veteran C. Lee (Dracula) koji je maestralno odglumio čarobnjaka Sarumana.
Posebna je atrakcija filma vilenjački jezik nastao prema Tolkienovim rječnicima, te računalno generirani lik Golluma kojega je uz pomoć najsuvremenije tehnike capture-motion odglumio Andy Serkis (istom je tehnikom odglumio i King Konga u ovogodišnjem istoimenu Jacksonovu hitu). Pjesmu iz filma "May It Be" skladala je irska kantautorica Enya, dok je film sljedeće dvije godine dobio podjednako gledane nastavke "Dvije kule" i "Povratak kralja" pri čemu je potonji nadoknadio sve oskarovske nepravde nanesene "Prstenovoj družini" potvrdivši svih jedanaest nominacija za nagradu Američke filmske akademije.

Komentari (29)

Foto