Lassie se vraća kući (1943)

LASSIE COME HOME (Originalni naziv)

drama obiteljski avantura

Dirljiva priča o neobjašnjivoj ljubavi i povezanosti između dječaka i njegovog psa

 
Režija: Fred M. Wilcox
Scenarij: Eric Knight, Hugo Butler
Uloge: Roddy McDowall, Donald Crisp, Dame May Whitty, Edmund Gwenn, Nigel Bruce, ...

Filmografija

"Lassie se vraća kući" jedan je od najpopularnijih filmova za djecu svih vremena, nastao prema vrlo omiljenom romanu englesko-američkog pisca Erica Knighta. S radnjom smještenom na sjever Engleske tijekom Prvog svjetskog rata, film je oda prijeteljstvu i odanosti ispričana kroz prikaz iznimne povezanosti psa i njegovog vlasnika, desetogodišnjeg dječaka.

U malom mjestu u Yorkshireu živi dječak Joe Carraclough (R. McDowall) sa svojim roditeljima i nerazdvojnim pratiocem, škotskim ovčarom Lassie. Kako je obitelj siromašna, a otac nema posao, oni su prisiljeni prodati psa bogatom škotskom vojvodi (N. Bruce), kolekcionaru pasa, oduševljenom njegovom ljepotom.

Nakon što dva puta bježi iz vojvodine yorkshireske rezidencije i vraća se Joeu, vojvoda ga povede sa sobom na imanje u Škotsku. Usprkos velikoj udaljenosti, Lassie neće odustati od svoje namjere da se zauvijek vrati svome pravome vlasniku...

Zanimljivo je da su vjernu kujicu u ovom, ali i u drugih vrlo gledanih sedam nastavaka, odigrali mužjaci, od toga u nekoliko pas Pal. U filmu se pojavljuju u ono doba već slavni dječji glumci - Elizabeth Taylor (tada jedanaestogodišnjoj glumici ovo je bila prva značajnija uloga), Roddy McDowall (poznat iz filma Kako je bila zelena moja dolina Johna Forda), te ostali vrsni britanski glumci - Elza Lanchester i Donald Crisp.


Komentari (0)

Foto